– Jag tror att det skulle leda till att fler blir sjukskrivna och går in i väggen, säger Luka Vestergaard, präst i Klippan, om prästernas arbetsvillkor försämras. Foto: Ylva Esping

Risk för präststrejk – dop och bröllop kan ställas in

Uppdaterad
Publicerad

Präster inom Svenska kyrkan är beredda att strejka för att få behålla sina anställningsvillkor.
– Det finns en stridsvilja, säger Luka Vestergaard, präst i Klippan.

I samband med kyrkovalet har det blossat upp en strid inom Svenska kyrkan om prästernas anställningsvillkor.

Striden handlar om prästernas 15 fridagar samt rätt till ersättning vid övertid och arbete på obekväma tider, OB.

I veckan bröt förhandlingarna om ett nytt avtal samman när arbetsgivarna lämnade förhandlingsbordet.

– Det blev till slut ett väldigt högt tonläge från Kyrkans akademikerförbund som valde att föra förhandlingarna i media istället för vid förhandlingsbordet. Då såg vi ingen annan möjlighet än att lämna förhandlingsbordet, säger Cecilia Herm, förhandlingschef för Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, Skao.

Arbetsgivarna hade överlämnat ett ”avskalat” avtalsförslag utan OB och övertidsrätt.

”Kan leda till fler sjukskrivna präster”

– Arbetsgivarna vill införa så kallad årsarbetstid för att komma åt de ob-tillägg som prästerna har rätt till när man jobbar obekväma tider. De vill ta bort prästernas 15 fridagar. Det är dagar som kompenserar för att vi jobbar när andra är lediga, säger Luka Vestergaard, präst i Klippans pastorat.

Han tror inte att modellen med årsarbetstid är möjlig att genomföra när det råder prästbrist.

– Jag tror att det skulle leda till att fler blir sjukskrivna och går in i väggen. Präster har redan en väldigt ansträngd arbetsmiljö. Den vi ska jobba med. Vi ska inte försämra den, säger Luka Vestergaard, präst.

Arbetsgivarparten däremot tror inte att årsarbetstid skulle leda till fler sjukskrivningar bland präster.

– Vår erfarenhet är att årsarbetstid leder till gränssättning mellan arbete och fritid. Det ger också möjlighet för arbetstagarna att få inflytande över sin arbetstid, säger Cecilia Herm, förhandlingschef för arbetsgivaren Skao.

Hon menar också att diskussionerna om övertid och OB aldrig hann komma igång innan facket gick ut offentligt.

Dop och bröllop riskerar ställas in

Det nuvarande kollektivavtalet har löpt ut men förlängs med en vecka i taget.

Avtalet kan sägas upp med några dagars varsel och då upphör fredsplikten.

För första gången kan det bli strejk bland landets präster, med risk för att dop och bröllop måste ställas in. 

– Det riskerar även att drabba samtalsstöd och krisberedskap som många präster jobbar med. Präster har en viktig jourhavande samhällsfunktion precis som polis, brandkår och rättsväsende, vid trauman, olyckor och katastrofer, säger Luka Vestergaard, präst.

Begravningar sker som vanligt

Begravningarna verkar däremot inte vara i farozonen på samma sätt som dop och bröllop. Enligt Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation kan det klassas som samhällsfarligt att ställa in begravningar.

– Begravningar är ett skyddat arbete. Vi måste följa de bestämmelser som finns, säger Cecilia Herm, förhandlingschef vid Skao.

Stridsvilja bland prästerna

– Det finns en stridsvilja bland prästerna även om man måste ha klart för sig att vi präster jobbar i ett så kallat förtroendeyrke. Avtalsrätt, strejk och stridsåtgärder är ovanlig vokabulär för oss inom kyrkan. Men jag tror att det finns en stridsvilja därför att avtalet som ligger på bordet är så otroligt absurt, säger Luka Vestergaard,

Skulle du själv kunna tänka dig att gå i strejk?

–  Ibland brukar man ju säga att vi präster har ett kall men det inkluderar inte att man försämrar det viktiga arbete som vi bedriver med människor i vardagen. Så absolut. säger Luka Vestergaard, präst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kyrkovalet 2017

Mer i ämnet