Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I mitten av juni slutade Olle Cardell nian på Strandängsskolan, men hela den sista terminen fick han skolas hemifrån. Hör honom berätta om sin tid i högstadiet i klippet ovan. Foto: Caroline Martos / SVT

Olle Cardell från Båstad, 15, blev känd från TV – mobbades hela högstadiet

Publicerad

Under flera år utsattes Olle Cardell för mobbning och våld efter att ha medverkat i TV. Han berättar nu öppet på sociala medier om självmordstankarna och hemskolningen. Kommunens insatser har inte räckt till för att ge honom en trygg skolgång.

Olle Cardell, 15, från Båstad blev redan som elvaåring känd för den yngre publiken genom SVT-programmet Kokobäng. För två år sedan gjorde han även långfilmsdebut i Eva och Adam, där han spelade en av huvudrollerna.

I samband med att Olle Cardell slutade nian i mitten av juni gick han ut på sociala medier och berättade hur han blivit slagen, utfryst och mobbad under hela högstadietiden på Strandängsskolan i Båstad. Anledningen till detta, tror han själv, är att han tagit ett kliv in i offentligheten genom sin medverkan i barnprogram. Det ansågs töntigt.

Ifrågasatte sin passion

Mobbningen fick honom att ifrågasätta om det verkligen var värt att satsa på sin passion.

– Kanske det inte är rätt val om jag ska bli behandlad på det här sättet? Vid ett möte med skolan tyckte både rektorn och de andra närvarande att det kanske var bäst om jag slutade att jobba med skådespeleri, berättar Olle Cardell.

Hur kändes det att höra det?

– Jag tycker att det är ett riktigt vidrigt beteende från vuxna människor, att säga att jag ska sluta med det som gör mig glad. Speciellt eftersom jag inte mådde skitbra under den tiden.

Alla tillgängliga resurser

Men från Båstads kommun menar man att man har satt in de resurser som finns tillgängliga.

– Vi har haft socialtjänst, polis och samarbete med barn- och ungdomspsykiatrin. Ju allvarligare det är, ju fler resurser måste vi använda oss av och det har vi gjort, berättar Inga-Britt Henriksson, skolchef på Båstads kommun.

Trots detta har mobbningen av Olle Cardell forsatt. Till slut gick den så långt att han tampades med självmordstankar och behövde hemskolas den sista terminen i nian.

Nu ska kommunen se över sina insatser för förhindra liknande situationer i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.