Hör vad klubbdirektören säger om vilket ansvar Olof Mellberg har i HIF:s sportsligt misslyckade säsong. Foto: BILDBYRÅN

Olof Mellberg lämnar som tränare för HIF

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs IF avslutar samarbetet med huvudtränare Olof Mellberg, meddelar klubben i ett pressmeddelande under tisdagen. Beskedet kommer efter gårdagens förlust som skickar ner HIF till Superettan igen.

Mellberg gör sin sista match som tränare när laget möter IFK Norrköping på söndag.

– Det är med stor besvikelse och ledsamhet jag konstaterar att vi degraderas till Superettan. Det har varit ett år fullt av motgångar där jag tyvärr inte lyckats göra tillräckligt för hålla kvar klubben i Allsvenskan. Hade vi lyckats ta oss igenom den här svåra perioden och klarat oss kvar tror jag att vi hade kunnat sikta högt i Allsvenskan 2021. Nu blir det istället en nystart i Superettan och då tror jag det är bättre att någon annan tar vid, säger Olof Mellberg i pressmeddelandet från klubben.

Den före detta landslagsspelaren tog över som huvudtränare för laget 2019 – och hjälpte till att säkra det allsvenska kontraktet. Men säsongen 2020 har följts av förluster och efter måndagens förlust mot Kalmar FF stod det klart att klubben återigen åker ner till Superettan.

Ett misslyckande

Att få en ny tränare efter säsongen kommer så klart ge ringar på vattnet i organisationen. Spelaren Andreas Landgren utvecklar hur han tror det kommer påverka laget.

– Vi har ju strävat efter att få en kontinuitet på många plan. Nu får vi inte det igen och vi kommer börja om från noll på nytt. Det är klart att det är ett misslyckande från allas håll att vi behöver byta tränare ännu en gång, säger HIF-spelaren Andreas Landgren.

Redan under måndagskvällen meddelade HIF:s styrelseordförande Krister Azelius sin avgång.

Olof Mellberg har valt att enbart uttala sig om sin avgång i pressmeddelandet som citeras ovan.

Andreas Landgren: ”Tomhet”

Det var dystra miner överlag i HIF-lägret under tisdagen. För andra gången på fyra år trillade klubben ur allsvenskan – Andreas Landgren har varit med båda gångerna.

– Vi har legat i ett prekärt läge under stora delar av säsongen, men det är speciellt när det är helt klart. I dag känns det extremt tungt att komma till Olympia och veta att HIF kommer vara ett lag i superettan nästa år, säger Andreas Landgren.

I videon hör du vad Joel Sandborg, klubbdirektör i HIF tänker om att Olof Mellberg lämnar HIF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.