Krister Azelius och Andreas Granqvist. Foto: Bildbyrån

HIF:s ordförande: Osäkert om ”Granen” kan spela igen

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs IF åker ur allsvenskan och lagkaptenen Andreas Granqvist har bara spelat 54 minuter den här säsongen.
Problem med ljumsken och magen har hållit honom borta – och så kan det förbli.
– Det kan nog vara osäkert om hans kropp kommer tillåta honom att spela på en nivå som behövs för superettan, säger HIF:s ordförande Krister Azelius till SVT Sport.

Då Andreas Granqvist återvände till Helsingborg hade han en kombinerad roll som spelare och sportchef. Sportchefsrollen pausades sedan för att han skulle kunna ha fullt fokus på att vara lagkapten. Men den här säsongen har han inte kunnat hjälpa på planen.

Ordförande Azelius svarar på frågan om vad han vet om ”Granens” framtid.

– Jag vet allt om den. Han har ett kontrakt som sträcker sig över ytterligare tre år. Så länge han spelar så spelar han, och då han inte spelar så är han sportchef. Att han kommer att vara kvar i klubben är solklart, oberoende om han är hel eller inte.

– Jag tror att Andreas Granqvist kan vara den enskilt viktigaste personen för Helsingborgs IF:s framtid.

”Oerhört intresserad av rollen som sportchef”

På eller utanför planen?

– Nu tänker jag faktiskt utanför plan. Det kan vara så att det bästa jag som ordförande gjorde för Helsingborgs IF var att ta hem Andreas Granqvist. Föreningen kommer under lång tid att ha en enorm nytta av honom. Han är klok, han har kontakter, han är uppriktig och han är omtyckt. Han har alla förutsättningar för att kunna bli en av de stora fotbollspersonligheterna i svensk fotboll, även när han lägger skorna och kaptensbindeln på hyllan.

Kommer han kunna spela när säsongen drar igång nästa säsong?

– Min uppfattning är att Andreas Granqvist är oerhört intresserad av att kliva in i rollen som sportchef. Samtidigt som han älskar att spela fotboll och sannolikt vill ge EM 2021 chansen. Men min personliga uppfattning är att så länge EM hägrar så kommer han att spela. Men så fort EM är slut, antingen för att han inte är hel nog eller för att det är spelat, så lägger han skorna på hyllan.

”Fick avrådan av landslagsläkare”

Hur har det varit nu under säsongen? Har han varit nära spel?

– Det har varit en stor besvikelse. Han har varit nära så många gånger, men så har det dragit till sig i magen eller i ljumsken. Det bara bevisar att om han hade varit tolv år yngre så hade det fungerat. Åldern tar ut sin rätt. När han har gått fullt så har det varit stopp hela tiden. Det kan nog vara osäkert om hans kropp kommer tillåta honom att spela på en nivå som behövs för superettan och inte minst landslaget.

– Han var extremt sugen nu de sista matcherna, även om det gjorde ont att spela. Men han fick avrådan från både landslagsläkaren och HIF-läkare.

Till Helsingborgs Dagblad säger Granqvist att degraderingen är ett hårt slag.

– Just nu är det otroligt tufft. Jag kom hem för att ta oss upp i allsvenskan och se till att HIF etablerade sig. Nu får vi börja om, och det känns jobbigt, säger han till tidningen.

SVT Sport har sökt Andreas Granqvist.

SE MER: Nannskog: ”Helsingborg saknar desperation”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nannskog: ”Helsingborg saknar desperationen” Foto: Bildbyrån/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer