Det har varit en rad olyckor vid Nimis genom åren – en gång räddades en kvinna med hjälp av en linbana, Foto: Räddningstjänsten

Olyckor vid Nimis – här är några av de dramatiska räddningarna

Publicerad

Det har varit 33 olyckor vid Nimis på Kullaberg sedan 2006 – här är en del av dem.

Under sommarhalvåret är olyckorna som flest på Kullaberg, räddningstjänsten har tidigare berättat om att besökare är för dåligt förberedda med utrustning.

Däremot sker långt ifrån alla olyckor vid just Nimis – utan på en rad olika platser på Kullaberg. Under 2017 hade till exempel räddningstjänsten 26 insatser på Kullaberg.

– Man bör tänka igenom noggrannare vad det är man ger sig in på, vad man faktiskt företar sig. Folk kan inte komma till Kullaberg och vandra med foppatofflor och sandaler, sa Henrik Persson förra året.

2013 var ett olycksdrabbat år vid Nimis

Mellan 2006-2019 har det varit 33 olyckor vid Nimis.

2013 är ett av de mest olycksdrabbade åren med totalt sex insatser vid konstverket. Bland annat föll en pojke fyra-fem meter ner från Nimis (se faktarutan).

Här är en del av insatserna vid och i närheten av konstverket Nimis.

12 maj, 2013: En pojke föll 4-5 meter ner mot klipporna. Han slog i huvudet och hade ont i nacke och rygg men var vid medvetande Räddningstjänsten stabiliserade pojkens nacke och rygg och förde honom med båt till Svanshall, där han fördes över i en ambulans för vidare transport till sjukhus.

8 juni, 2015: En medelålders kvinna skadade benet vid Nimis – olyckan blev föremål för en dramatiskt räddningsaktion. Den branta terrängen i naturreservatet gjorde det omöjligt att bära upp kvinnan med bår. Hon fick därför firas ner i form av en linbana.

12 maj, 2019: Två halländska vandrare fastnade på på en klippavsats vid Nimis på Kullaberg. De kunde inte ta sig ner, och räddningstjänsten tillkallades för att hjälpa dem. Personerna klarade sig utan skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.