Foto: Havsresan/privat

Länsstyrelsen vill se över möjligheten ta upp spökgarnen

Publicerad

Fiskar och andra djur som fastnar i spökgarn – ett djurplågeri som genast stoppats om det skett på land, säger Jonas Gustafsson på länsstyrelsen. Nu vill han undersöka möjligheten att ta upp näten.

Dykaren Jonny Magnusson från klubben Delfinen i Helsingborg har sett många spökgarn med döda fiskar, fåglar, sälar och tumlare.

Fiskarna har svultit ihjäl när de fastnat i näten. De andra har drunknat.

– Vad hade hänt om Kärnan svepts in i gamla fiskegarn där det fastnat fåglar, hundar och katter som fick hänga och dö? Det hade förstås inte fått ske, säger han.

Jonas Gustafsson på länsstyrelsen i Skåne håller med.

– Spökgarnen är en tragedi, ett djurplågeri. Men det sker under havsytan där ingen ser, säger han.

Faller mellan stolarna

Men det kan bli så att ett projekt för att ta upp spökgarnen drar igång.

I dagarna ska Jonas Gustafsson träffa Jonny Magnusson för att diskutera det.

– Jag vill se över möjliga åtgärder. Vi har inga egna pengar i budgeten för det här, men kanske kan vi söka projektpengar, säger han.

Det finns flera myndigheter som är ansvariga för havsbottnen, där spökgarnen finns, och som man ska rapportera fynd till.  Men när det gäller att ta upp dem finns det enligt Jonas Gustafsson ingen samordning. Vilket han nu efterlyser.

– Det faller tyvärr mellan stolarna, det finns inga riktiga rutiner för det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.