Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åsa Holmén (L) och Roger Nielsen (M) kräver svar från den politiska ledningen kring hur verktyg och maskiner kunnat försvinna från kommunförrådet och vilka åtgärder som vidtagits. Foto: SVT/Stina Sandström

Oppositionen kritisk: ”Har inte fått veta någonting”

Uppdaterad
Publicerad

Att Åstorps kommun misstänkte att verktyg, maskiner och bildelar stulits från kommunförrådet var okänt för den politiska oppositionen fram tills efter sommaren i år. Nu riktas kritik mot den politiska ledningens tystnad.

Sommaren 2019 upptäcktes att verktyg, maskiner och bildelar till ett värde av nästan 200 000 kronor försvunnit från kommunförrådet i Åstorp. En polisanmälan gjordes i början av året men utredningen lades ner i somras.

Detta är något som den oppositionen inte har blivit informerad om av den politiska ledningen – utan fått höra om på andra vägar först för ett par månader sedan.

– Det är oerhört anmärkningsvärt och mycket tråkigt att vi inte har fått det här uppdagat för oss inom politiken. Vi pratar ofta om att vi ska ha en öppen dialog med varandra och informera varandra i olika viktiga frågor och då gör man inte det i den här viktiga frågan, säger Åsa Holmén (L), ledamot kommunstyrelsen.

”Skulle inte prata om det”

Att det inte tagits upp inom politiken menar Ronny Sandberg (S), kommunstyrelsens ordförande, beror på att polisen inte skulle störas i sitt arbete.

– När jag fick information om det här att det var polisanmält fick jag besked att det var förundersökningssekretess och att vi inte skulle prata vidare om detta, säger han.

Oppositionen kräver svar

Åsa Holmén (L) och Roger Nielsen (M) har nu vänt sig till kommunstyrelsen och krävt svar från de styrande politikerna.

– De är på väg att få svar om vad som hänt och vilka rutiner som vidtagits, säger Ronny Sandberg.

Det är ju ändå skattebetalarnas pengar som använts till att köpa verktyg och maskiner som sedan inte kunnat hittas, har ni gjort tillräckligt för att ta reda på vad som hänt?

– Jag tycker att kommunen har tagit tag i frågan när man har upptäckt det här, vi har förändrat rutiner, vi har konstaterat vad vi tror har försvunnit och polisanmält det. Vi har väl kommit till vägs ände i den här frågan, säger Ronny Sandberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer