Örkelljungapastor varnar för homosexualitet

Uppdaterad
Publicerad

Homosexualitet är en synd som kan leda till helvetet, det skrev 22 pingstpastorer nyligen i en debattartikel. Fler skånska pastorer skrev under. En av dem är Timo Lordhem i Örkelljunga.

Praktiserande homosexualitet är synd, och den som ägnar sig åt det kan inte nå guds rike, Så stog det i debattartikeln som nyligen publicerades i den kristna tidningen Dagen. Bland namnen finns flera skånska pingstpastorer, i bland annat Kristianstad, Sjöbo och Ystad. På listan hittas även Timo Lordhem, pastor i Korskyrkan i Örkelljunga.

– Det var aldrig meningen att peka ut någon grupp, det är inte det vi sysslar med, säger han.

Inte synd

På nätet har artikeln fått stor spridning, och eftersom det finns namn på listan som även är aktiva Kristdemokrater har frågan kommit att handla om partiets värdegrund. Officiellt har partiet sagt att homosexualitet inte får kallas för synd.

Men Timo Lordhem, som sitter i Örkelljungas samhällsbyggnadsnämnd, säger sig inte ha några problem med att hålla isär sina roller som pastor och politiker.

– Jag slåss för deras rättigheter att få vara homosexuella, och att få utöva sin homosexualitet. Men jag skulle fortfarande kalla det synd enligt mitt teologiska perspektiv, och det vill jag ha respekt för, säger han. 

Får stöd från ordföranden

Kristdemokraternas ordförande i Örkelljunga, Magnus Håkansson (KD), säger sig inte heller ha några synpunkter på sin partikollegas tilltag.

– Han har uttalat sig i egenskap av pastor. Som kristdemokratisk politiker går det inte tala om vad som är synd och inte synd när det gäller andra människor, men som pastor är det en annan sak, säger han.

Den kyrkliga traditionen är starkt närvarande i hela Örkelljunga, och enligt miljöpartisten Madeleine Ekelund är öppna diskussioner om homosexualitet inte särskilt närvarande.

– Inte alls, skulle jag vilja säga. Hur det är bland ungdomar känner jag inte till, men bland äldre upplever jag att det är en ickefråga man inte pratar om. Jag tror man tänker att det inte finns.

Tror du att det finns homosexuella i Örkelljunga?

– Det tror jag absolut att det gör.

Intensiv debatt

Timo Lordhem säger sig fått mesta mestadels positiva kommentarer på artikeln hemma i Örkelljunga. Men på nätet har debatten varit betydligt mer intensiv.

 – En sann demokrati bygger på att alla får plats. Skulle vi inte få ha några dissidenter med avvikande åsikter skulle vi få en katastrofal värld. Den skulle jag inte vilja leva i, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer