Foto: arkiv

Vattnet på Fria bad underkänns – även i år

Uppdaterad
Publicerad

Snart drar badsäsongen igång och idag har Havs- och vattenmyndigheten släppt årets klassificering av EU-bad i Sverige.

I Helsingborg är det liksom förra året en avrådan från bad på Fria bad.

– Vi fortsätter vårt arbete men måste tyvärr fortsätta avråda från bad hela säsongen på Fria bad, oavsett vad årets aktuella prover och provtagningsresultat visar, säger Elisabet Lindberg, strandansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg.

Godkänt i Hittarp

I år har badet i Hittarp uppgraderats till en badplats med tillfredsställande vattenkvalitet. Tidigare har även det dömts ut med dålig vattenkvalitet på grund av återkommande otjänliga vattenprover. Det är första gången myndigheten omklassificerar ett EU-bad.

– Det är glädjande att de åtgärder som har gjorts i Hittarp nu ger effekt i form av en bättre badvattenkvalitet, säger Elisabet Lindberg.

Felkopplingar orsaken

Under förra året genomfördes en omfattande badvattenutredning i Helsingborg för att ta reda på varför badvatten var så dåligt på två av kommunens badplatser. Den visade bland annat på felkopplingar i ledningar vid Hittarps bad som NSVA nu har åtgärdat, meddelar Helsingborgs stad.

Som SVT Nyheter Helsingborg tidigare rapporterat var det framförallt i samband med stora vattenflöden som vid regn och stormar som reningsverken svämmade över och släppte ut orenat vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.