Anders Isgren, chef för lokalpolisområde i Klippan. Foto: TT/SVT

Oväntade hembesök – så vill polisen stoppa unga knarkare

Uppdaterad
Publicerad

Ett 40-tal personer i nordvästra Skåne – merparten ungdomar – har den senaste veckan fått hembesök av polisen. Syftet: att få unga brukare att förstå att polisen fått upp ögonen för dem.

Besöken riktades mot vad polisens kallar för nyupptäckta brukare. Det handlar om personer som inte tidigare varit misstänkta eller lagförts för narkotikarelaterade brott.

– Vi har på olika sätt fått kännedom om att de finns i miljöer där det missbrukas narkotika, säger Anders Isgren, chef för lokalpolisområde Klippan.

Klippan

– Tipsen kan komma från oroliga släktingar eller grannar, eller så har deras namn dykt upp i utredningar.

Anders Isgren, chef för lokalpolisområde i Kippan, berättar att det främst är ungdomar och personer med småbarn som prioriteras när polisen gör hembesök. Foto: SVT

Insatsen gjordes i lokalpolisområde Klippan (som även omfattar Åstorp, Bjuv, Åstorp och Perstorp) i tisdags förra veckan.

Personerna som fick besök är företrädesvis unga, mellan 15 och 25 år. Men någon var så gammal som 60 år.

Även ett par småbarnsföräldrar fanns med på polisens lista.

– Det handlar om orossamtal. Det är personer som inte tidigare haft med polisen att göra. Vi pratar med dem och vårt syfte är att vi ska få dem att sluta med missbruket, säger Anders Isgren.

Några av personerna är nu misstänkta för brott. I de fall där det finns barn med i bilden har polisen kopplat in sociala myndigheter.

– Att bli fälld för narkotikabrott kan leda till att du inte kan ta körkort, får svårigheter att få lägenhet, eller i värsta fall: förlorar vårdnaden om dina barn. Det brukar vi trycka på i våra samtal, säger Anders Igren.

Besöksräd i flera kommuner

44 adresser besöktes i förra veckan i Åstorp, Klippan, Bjuv och Perstorp. Polisen kom civilklädda. Ungefär 30 personer var hemma vid besöken.

Insatsen resulterade i att 15 personer nu är misstänkta för ringa narkotikabrott, både genom brukande och visst innehav. Ytterligare besök har gjorts de senaste dagarna, men då i mindre skala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klippan

Mer i ämnet