Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tennisracketar, nät och pingisbord kan komma att ersättas av våningssängar. Det utreds nu av Kriminalvården. Se mer i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Överfullt på svenska häkten – nu kan idrottshallar bli sovsal

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas omkring 3 000 platser på häktena runt om i landet. Idag är trängseln så stor att de intagna får dela celler och nu utreds möjligheten att göra om häktets idrottshallar till sovrum.

I Helsingborg tas 48 nya häktesplatser i bruk 1 april och till hösten kommer 120 nya i Kristianstad.

Men det räcker inte.

– Det hade behövts många fler platser – i går, säger Mats Rosdahl, samordnare för huvudskyddsombuden i Kriminalvården i syd.

Ökad brottslighet, fler häktade, längre utredningstider, för få platser på anstalterna – det finns flera skäl till att antalet häktade runt om i landet ökar.

– Det är en mycket allvarlig situation, säger Joachim Moberg, kriminalvårdschef i Helsingborg.

Idrottshallar blir celler

Ledningen för Kriminalvården har gått upp i stabsläge vilket innebär en gemensam diskussion om lösningar.

Och nu utreds en ny möjlighet att lösa platsbristen på häktena – att förvandla häktenas idrottshallar till sovsalar för 10-15 interner.

– Det är inte önskvärt men vi kan tvingas till en sådan lösning. Problemet är mycket stort och akut, säger Joachim Moberg.

Får dela cell

I Helsingborg får de häktade redan idag ofta sitta två i varje cell, en situation som ökar risken för irritation, hot och våld mellan de intagna.

– Allt det här ökar stressen för dem som jobbar på häktet. Vi får ibland gå in och avstyra bråk, säger Mats Rosdahl.

Och de nya häktesplatserna i Helsingborg förändrar inte den saken – det blir delade celler även där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.