Foto: Markus Hjortsman/SVT

Påverkad 50-åring i Helsingborg sköt gevär från altan – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Hög på cannabis och med ett stulet gevär sköt mannen ut i luften från en altan på Drottninghög. Skytten döms nu till 2 års fängelse.

Det var den 4 september i år som polisen larmades till Drottninghög efter larm om skottlossning utomhus.

Bakgrunden till skjutningen ska ha varit ett familjebråk som urartade till den grad att den nu dömda 50-åringen ville tillkalla polis. Han tog då geväret och gick ut och sköt från altanen.

Var hög på cannabis

I domen från Helsingborgs tingsrätt går det att läsa 50-åringens förklaring till sitt agerande: ”Det hade inte varit lika effektivt att ringa till polisen”.

Ingen skadades vid skjutningen men en kvinna som promenerade med sitt barn på gatan nedanför fick söka skydd för att sen larma polis. När polisen senare griper mannen kan de konstatera att han är hög på cannabis.

Hittade geväret i ett källarförråd

50-åringen åtalades bland annat för grovt vapenbrott och narkotikabrott, men även häleri. Det framkom nämligen att geväret var anmält som stulet sedan sju år tillbaka, från en adress i Trelleborg.

I rätten har mannen förklarat att han hittat geväret i en låda i sitt källarförråd men hur det hamnat där vet han inte. Tingsrätten menar däremot att han oavsett borde insett att det inte hamnat där på laglig väg.

Han döms nu till 2 års fängelse för grovt vapenbrott, brott mot vapenlagen, häleri och ringa narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.