Inspektionen för vård och omsorg påpekar brister på ett äldreboende i Helsingborg. Foto: Vilhelm Stokstad,TT

Patient avled på sjukhus – hade liggsår i ryggraden

Uppdaterad
Publicerad

En patient på ett äldreboende i Helsingborg avled efter att ha utvecklat ett liggsår som gick in i ryggraden och orsakade en infektion. Till slut blev patienten för svag för operation och fick istället vård i livets slutskede. Nu påpekar inspektionen för vård och omsorg (Ivo) brister på boendet.

Patienten hade under lång tid dragits med liggsår. Men när ett nytt sår uppstod i ryggslutet och patientens läge försämrades dröjde det tolv dagar innan prover togs.

Läkare hade heller inte informerats om det nya såret i tid, vilket ledde till att patienten fick föras till sjukhus med ett infekterat sår som hade nått ända in till ryggraden.

Hög arbetsbelastning och dålig kommunikation

Ivo bedömer att det funnits en rad brister i vårdprocessen. Kommunikation mellan läkare och jourhavande sjuksköterska har varit otydlig, vilket medförde att blodprovstagning fördröjdes med en vecka.

Dokumentationen av patientens tillstånd har dessutom varit bristfällig, enligt Ivo. I patientjournalen på boendet saknades uppgifter om patientens mående och uppföljning av liggsåren.

Ivo bedömer, enligt anmälan, att den jourhavande sjuksköterskan ansvarade för 60 patienter samtidigt. Myndigheten påpekar att det är en brist att vårdgivaren inte har sett till att sjuksköterskorna har en rimlig arbetsbelastning på boendet.

SVT har förgäves sökt boendets ledning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.