Pensionärsrörelsen anmäler kommunen – vill ha bort hemtjänstens minutschema

Publicerad

När Björn Falkenström såg i SVT Nyheter Helsingborg att en kvinnan tvingades sitta på toaletten medan hon åt frukost fick han nog. Nu har han och andra pensionärer anmält kommunen till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

SVT Helsingborg har i en rad inslag uppmärksammat schemaläggningen inom hemvården i Helsingborg och Perstorp. I Helsingborg slår Kommunalfacket, anställda inom hemtjänsten och även vårdtagare larm om allt för snäva tidsramar i schemaläggningen, så kallade minutscheman.

Medias rapportering har följts av Björn Falkenström, pensionärsorganisationen SPF:s representant i kommunens eget pensionärsråd, KPR, där han också är ordförande.

”Det blev droppen”

I SVT:s inslag berättar anställda om ångesten efter en arbetsdag där man känner att man inte hunnit ge de äldre det som de behöver.

– När jag såg att en kvinna tvingades sitta på en portabel toalettstol medan hon åt frukost för att hemtjänsten skulle klara den avsatta tiden, blev det droppen. Så snäva scheman kan vi inte ha, säger Björn Falkenström.

Anmälde till Ivo

Han fick med sig PRO och övriga pensionärsorganisationer i KPR i en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg..

I videon ovan berättar Björn Falkenström mer om sina känslor efter inslaget.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Thunberg (KD) är bortrest men säger i en skriftlig kommentar till SVT att han välkomnar att det görs en anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.