Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilbomben var så kraftig att den lämnade ett stort hål i marken. Foto: Mikael Nilsson / Erik Ragnar Danielsson

En person anhållen efter sprängning i Laröd

Uppdaterad
Publicerad

En person har anhållits misstänkt för sprängningen av en bil i ett villaområde i Laröd utanför Helsingborg. Polisen har genomfört flera husrannsakningar, teknisk analys på platsen och har goda förhoppningar om att få en fällande dom.

Natten till söndagen 30 oktober detonerade en sprängladdning i ett bostadsområde i Laröd. Efter genomförda husrannsakningar har polisen anhållit en person misstänkt för attentatet.

– Jag kan inte gå in på tekniska detaljer men det är en av de större detonationer vi haft i vårt område den senaste tiden. En person är frihetsberövad och anhållen men för vilken brottsrubricering vill jag inte gå in på, säger Karim Ottosson, polischef i Helsingborg.

Däremot är själva händelsen är rubricerad som grov allmänfarlig ödeläggelse och mordförsök eftersom en person var i närheten när sprängladdningen detonerade. Polisen genomför förundersökning och ser kopplingar till andra grövre brott bland annat ett attentat i Helsingborg.

Delar hundra meter bort

En granne som vill vara anonym berättar för SVT att han och familjen vaknade av ljudet från sprängningen.

– Vi vaknade och flög upp av smällen. Äldsta sonen vaknade också och det lät verkligen inte som en smällare, sen tog det timmar innan vi kunde somna om. Det var svårt att lokalisera var det smällt men sen såg vi en rökpelare och kunde se att det var en bit bort, men det låg delar från bilen hundra meter från där det smällde, säger han.

Händelsen är en av flera sprängningar i Helsingborgsområdet i år. För ungefär en vecka sedan exploderade det vid ett företag i Ramlösa, i somras inträffade en kraftig explosion i ett flerfamiljshus på Närunda och i våras sprängdes det vid Mariatorget i centrala Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.