Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oden ligger till kaj i Helsingborg och förbereds inför den långa resan till Nordpolen. Foto: Erik Ragnar Danielsson/SVT

Polarexpedition gör avstamp i Helsingborg – följ med ombord

Uppdaterad
Publicerad

Polarforskingsfartyget Oden står just nu i Helsingborgs hamn medan avancerad utrustning lastas ombord. I över en månad ska klimatforskare studera is, havsvatten och atmosfären för att bättre förstå varför isen smälter så dramatiskt fort.

Det är den globala uppvärmningen som driver issmältningen, men exakt hur det går till och vad som påverkar takten vet forskarna inte fullt ut.

– Vi behöver förfina våra klimatmodeller, den här expeditionen är en av få som går upp i den Arktiska isbassängen såhär tidigt på året. Det gör vi specifikt för att studera vad som händer när isen börjar smälta varje år, säger Michael Tjernström som är meteorolog och expetitionsledare.

Hör mer om expeditionen i klippet.

Hypotesen är att det kommer in så mycket varm och fuktig luft söderifrån som driver smältningen så snabbt.

Ser förändringen med blotta ögat

Förutsättningen för att tryggt göra den här typen av studier är fartyg som Oden som är en kombination av isbrytare och forskningsfartyg. Med en vikt på 13 000 ton forcerar hon isen och är utrustad med containrar fulla med mätutrustning.

Nu ligger hon alltså i Helsingborgs hamn för att sedan styra kosan mot Svalbard och vidare upp till Arktis.

– Det är både kargt och fantastiskt vackert. Min första expedition var för 20 år sedan och man ser trenden tydligt. Det är mycket tunnare flerårsis, isflaken är mindre och mer lättrörliga. Mätpunkter i september, efter smältsäsongen, visar att vi förlorat hälften av den is vi hade för fyrtio år sedan, det kommer påverka oss klimatmässigt och vädermässigt på ett sätt vi inte förstår, konstaterar Michael Tjernström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.