Polisen: Vi låser oss inte vid någon hypotes. Foto: Jan Emanuelsson / LocalEyes

Polisen efter veckans sprängningar: Ingen tydlig koppling

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsnatten inträffade två sprängningar inom en 20 kilometers radie bara 30 minuter sinsemellan. Än finns det ingen misstänkt för respektive dåd.

Det är fortfarande många omständigheter som är oklara efter veckas olika sprängningar i Helsingborg och Åstorp. En man i 20-årsåldern skadades allvarligt och vårdas på sjukhuset men han har ännu inte kunnat höras till följd av sina skador.

– Det är klart att utkomsten från det förhöret kan leda oss i någon riktning, säger Tina Anderberg biträdande polisområdeschef nordvästra Skåne.

Polisen arbetar nu med informationsinhämtning och har förhört ett 60-tal personer, knackat dörr och pratat med människor i närområdet för att få en bild av vad som har hänt.

Ser ingen koppling i nuläget

Idag ser polisen ingen koppling mellan tisdagsnattens två sprängningar.

– Men vi utesluter inget och tittar på kopplingar till andra händelser, säger Tina Anderberg.

I samband med sprängingen i Åstorp greps två personer misstänkta för grovt vapenbrott, finns det en koppling till sprängningen i Åstorp?

– Det är inget vi har bekräftat till någon sprängning. Det var ett vapenbrott, två personer greps och vi kan inte säga att det finns kopplingar.

”Låser oss inte vid någon hypotes”

På den adress där det sprängdes i Åstorp bor en man som tidigare var misstänkt för mordet på Närlunda i Helsingborg, men som friades av tingsrätten, något Helsingborgs Dagblad även rapporterat om. Totalt stod tre män, som enligt uppgift till SVT ingår i ett kriminellt nätverk, åtalade för dådet, men bara en av dem dömdes.

På ondagen inleddes hovrättsförhandlingar i mordfallet.

Huruvida det finns koppling mellan sprängningen i Åstorp och mordet på Närlunda är polisen förtegen om.

– Vi utreder om det finns kopplingar till andra sammanhang, men vi utreder det brett och vi kan inte säga att det ena är mer sannolikt eller troligt än något annat. Vi låser oss inte vid någon hypotes. Vi ser om det finns kopplingar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Haead Dlas berättar att hennes barn vaknade av bomben, de grät och var rädda. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.