Foto: SVT/Markus Hjortsman

Polisen kritisk mot brottsförebyggande Facebook-grupper

Publicerad

I Skåne finns det gott om Facebook-grupper som fokuserar på digital grannsamverkan. Men polisen är kritisk och menar att det många gånger sprids felaktiga spekulationer som bidrar till känslan av otrygghet.

Det handlar om ortsgrupper på Facebook där flera särskilt fokuserar på att lokalt förebygga brott.

– Det skrivs inlägg som inte stämmer överens med verkligheten, man skapar egna sanningar och det kan bli rena medborgargarden när folk blir frustrerade av det som skrivs i de här grupperna, säger Karim Ottosson som är lokalpolischef i Ängelhollm.

Sprider känsla av otrygghet

Polisen genomför regelbundet trygghetsmätningar i sina olika polisområden. Många gånger stämmer den upplevda otryggheten inte med den faktiska brottsligheten, något Karim Ottosson menar delvis beror på sociala medier.

– Vi märker när vi pratar med medborgare att deras bild av samhället skapas en hel del utifrån sådana här Facebook-grupper.

Att de här grupperna blir allt större och vanligare – kan inte det bero på att folk tycker att polisen inte räcker till?

– Jag hoppas inte det. Brottsförebyggande arbete fungerar bäst när polisen och medborgarna jobbar tillsammans, inte av spekulationer på internet, säger Karim Ottosson.

“Måste vara källkritisk”

Karim Ottosson vill inte peka ut någon särskild grupp i sitt polisområde som särskilt problematiskt och menar att det även kan fungera bra.

– Men om man driver eller är delaktig i de här grupperna så måste man vara källkritisk. Sen finns det såklart fördelar med dem. När vi från polisen går ut med information så vet vi att det snabbt får spridning tack vare sociala medier, till exempel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.