Foto: Johan Nilsson/TT

Grannar i Båstad anlitar vaktbolag i väntan på polisen

Uppdaterad
Publicerad

Grannarna upplever att hjälpen från polisen tar för lång tid. Nu har ett 70-tal hushåll tillsammans hyrt in ett vaktbolag som ska kunna infinna sig på platsen inom fyra minuter.

Under det senaste året har Lars Henningsson varit utsatt för tre inbrott. Han upplevde att situationen inte var hållbar.

– Det har tagit över 40 minuter innan någon har kunnat infinna sig på platsen och det vet även de kriminella elementen som drar sig hit.

Vakterna har cirkulerat runt i centrala Båstad sedan december och polisen ser en skillnad på inbrottsstatistiken.

– I de kommuner där man har stort engagemang, märker man att inbrotten minskar, säger Karim Ottosson, lokalpolisområdeschef i Ängelholm.

Är inte gratis

Ottosson välkomnar projektet och menar att polisen inte kan förebygga alla inbrott på egenhand.

– Jag tycker att vi gör ett bra arbete i Båstad efter hur många vi är. Men om vi hade haft större resurs skulle vi kunna vara mer på plats och möjligtvis fånga någon på bar gärning, men det är jättesvårt när det gäller inbrott.

Men hjälpen är inte gratis. För att få tillgång till den privata bevakningstjänsten får man betala en summa på cirka 1.200 kronor i månaden. Avgiften förväntas att sänkas om fler hushåll ansluter till projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.