Ett stort område nära Väla skog spärrades av för att utreda vad som hänt, efter att två män skjutits vid lunchtid på torsdagen. Foto: Caroline Martos / SVT

Helsingborgspolisens drag för att stoppa våldsspiral efter dubbelskjutningen

Uppdaterad
Publicerad

En person är anhållen misstänkt för att ligga bakom dubbelskjutningen i Helsingborg på torsdagen. Mannen är känd av polisen sedan tidigare och därför befarar polisen att det kan finnas risk för hämndaktioner.

Det var vid lunchtid på torsdagen som polis och ambulans larmades till en industrilokal söder om Välaskogen i Helsingborg. På plats hittades två män som fick föras med ambulans till sjukhus med skottskador.

Samtidigt spärrades området av och polisen genomförde en rad åtgärder för att reda ut vad som hänt. Bland annat letade man efter gärningsmannen med helikopter, sökte efter spår med sökhundar och kontrollerade övervakningskameror i området.

En person anhållen

Vid 14-tiden greps en man i 30-årsåldern. Efter ett kort förhör beslutade en åklagare att anhålla mannen som misstänks för försök till mord. Samtidigt utesluter inte polisen att det rör sig om mer än en gärningsperson.

– Det vi tror är att gärningsmannen eller männen troligtvis lämnat platsen, Berga industriområde, på någon form av moped eller motorcykel vid 12-tiden, säger Helsingborgs polischef Karim Ottosson.

Polishelikoptern flyger över Berga industriområde efter i jakt på skytten eller skyttarna. Foto: Caroline Martos / SVT

Risk för hämnd

Den gripne mannen är känd av polisen sedan tidigare och därför satsar polisen nu på att stoppa en eventuell eskalering av våldet.

– Vi vidtar åtgärder riktat mot speciella individer och platser genom att störa dem, säger Karim Ottosson.

– Det har varit flera händelser i närtid som gör att vi tittar på risken för vedergällning.

De skjutna personerna ska på fredagen inte längre bedömas vara allvarligt skadade.

Såhär sa polischefen i samband med händelsen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polischefen Karim Ottosson tror att det kan handla om en konflikt mellan kriminella – hör honom berätta i klippet. Foto: Caroline Martos/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.