Foto: SVT/markus Hjortsman

Automatvapen och droger – resultatet av stor polisinsats i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Polisoperationen ”Vårsol” har under tre dagar försökt störa Helsingborgs kriminella. Trots syftet att slå mot senaste tidens sprängningar i staden så beslagtogs inga sprängämnen – däremot tunga vapen och droger.

Med ett 50-tal poliser i fält har man under tre dagar gått genom fastigheter och bilar på bland annat Dalhem och Drottninghög i Helsingborg.

Insatsen kallades Vårsol och är en del av den större operationen Rimfrost som hade sin start i Malmö förra året.

– Det som utmärker sig från veckan är att vi hittat två automatvapen, två pistoler och mycket droger, mestadels cannabis, säger Sven Holgersson, lokalpolischef i Helsingborg.

Svårt att komma åt kriminella som spränger

Däremot har det inte blivit några beslag av sprängämnen – trots att ett av insatsens huvudsyften var att slå mot de kriminella som spränger i Helsingborg.

– Men det har ändå haft en dämpande effekt genom att vi bara varit ute i de här områdena, menar Sven Holgersson.

Trots polisens uppfattning om dämpande effekt så sprängdes en bil under onsdagskvällen på Slottshöjden i Helsingborg. Men Sven Holgersson menar att de inte kopplar händelsen till veckans polisinsats.

Polisbil vandaliserad

Polisnärvaron har ändå provocerat fram viss reaktion. En polisbil blev i veckan vandaliserad genom stenkastning i samband med insatsen.

– Jag tror att det stör de kriminella att vi är ute såhär, vilket är poängen, så den här typen av insatser är något vi kommer fortsätta med i framtiden.

Miljonbeslag för Kronofogden

Även andra myndigheter har varit involverad i insatsen, med kostsamma konsekvenser för vissa personer i områdena. 

– Kronofogden har dragit in runt en miljon kronor i form av bilar, smycken, klockor och så vidare från de här grova kriminella gängen. När vi hjälps åt såhär är vi otroligt slagkraftiga, säger Sven Holgersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.