Pontus Pålsson (M) överklagade sin dom till Högsta domstolen. Foto: SVT och TT

Pontus Pålsson (M) ger inte upp

Uppdaterad
Publicerad

Pontus Pålsson, gruppledare för Moderaterna i Åstorp, dömdes för cirka en månad sedan i hovrätten för grundlagsbrott. Nu överklagar han domen till Högsta domstolen.

Hovrätten gjorde samma bedömning som tingsrätten när man dömde Pontus Pålsson (M) till dagsböter för att ha efterforskat vilka källor som pratat med SVT i ett reportage om honom. Att som kommunföreträdare efterforska vilka anställda som pratat med media är förbjudet, eftersom anställda ska kunna larma om missförhållanden utan att behöva oroa sig för repressalier.

I domen stod det att han gjort sig skyldig till just detta när han frågade en kommunal tjänsteman i mejl och en annan per telefon om de pratat med SVT:s reporter Ylva Esping.

Domen är unik i det avseendet att det är första gången en högt uppsatt politiker snarare än kommuntjänsteman döms för brott mot efterforskningsförbudet.

– På det sättet är domen intressant och har betydelse för de kommunanställda runtom i landet, så att de vet vilken lojalitet som gäller, sa åklagare Bo Birgersson till SVT Nyheter efter hovrättens dom.

Men Pontus Pålsson (M) är inte nöjd med domen och vill genom sin överklagan få den prövad i Högsta domstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.