Emma Lemland, restaurangchef på Firavin, och Caner Ar och Tayfun Sevnic på Café Mezo, är bekymrade över det stora tappet av kunder. Nu har de nya serveringsregler att förhålla sig till. Foto: Leonora Toplica

Pressade krögare måste anpassa sig till nya serveringsregler

Uppdaterad
Publicerad

Från och med imorgon, onsdag, får ingen beställning eller servering av mat och dryck ske över disk.

– Det är redan tufft som det är, det här gör det inte lättare, säger Kewe Månsson, restaurangägare.

Med start onsdag får restauranger, barer och kaféer endast servera mat och dryck vid sittande bord. Det blir stopp för allt barhäng.

Därtill förväntas krögarna att glesa ut mellan borden i lokalen.

Coronavirus i Skåne

”Det är jättetufft”

Emma Lemland, restaurangchef på Firavin i Helsingborg, har precis börjat sitt arbetspass när hon nås av nyheten om de nya regler som regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterat.

– Jag tror det inte blir särskilt stora problem för oss inne på Firavin. Men inne på Café Mezo, som har samma ägare, kommer vi att behöva införa bordsbeställning, säger hon.

Ett större bekymmer är kundtappet.

– Det är jättetufft. Vi har fått dra ner på timmar för alla anställda och även uppmanat dem att ta semester, säger hon.

Clara Sturén och Vendela Piltz Vitanc har slagit sig ner i solen med en lunchsallad på Mariatorget. – Det är klart smittan oroar, säger Vendela. Och självklart ska vi ta alla hänsyn för att minska spridningen. Om de nya reglerna minskar spridningen så tycker jag absolut det är bra. Foto: Leonora Toplica

Snabba ryck med nya rutiner

Freakin Fries, på andra sidan Mariatorget, har förlorat ungefär 50 procent kunder de senaste veckorna. När SVT besöker restaurangen på tisdagseftermiddagen så finns inte en enda gäst i lokalen.

– Vi klarar det någon månad till, men inte så mycket mer. Sedan måste vi ha hjälp, säger Kewe Månsson, vd och restaurangägare.

Nu blir det nya rutiner – bara bordsbeställning och glesare mellan borden.

– Det är jobbigt, det här gör det inte lättare för oss. Det här är ett resultat av att gemene man inte klarat av att ta sitt ansvar, att vi inte förstått faran med den här epidemin, säger Kewe Månsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet