Foto: Markus Hjortsman/SVT

Rättegång avslutad mot imam som åtalats för hets mot judar

Publicerad

I måndags avslutades rättegången mot den imam som står åtalad för hets mot folkgrupp efter ett tal under en demonstration i Helsingborg 2017. Åklagaren yrkar på villkorlig dom och böter.

Imamen kallade i sitt tal judar för apornas och svinens avkommor, något som polisanmäldes av bland annat judiska församlingen i Helsingborg.

Imamen erkänner talet men nekar till hets mot folkgrupp. Efter talet sa imamen till SVT Helsingborg att uttalandet riktat sig mot staten Israel och inte judendomen. Något han har vidhållit även i rättegången.

Åklagare Linda Seger är däremot av en annan uppfattning.

– När jag har tagit del av den utskrift och inspelning som finns från talet så har jag gjort tolkningen att det här är kränkande uttalande riktad mot judar generellt som en konsekvens av deras trosbekännelse. Nu vill den åtalade få det till något annat och det är enligt min uppfattning en efterkonstruktion, säger Linda Seger i en intervju med P4 Kristianstad.

Åklagaren yrkar på villkorlig dom och böter för den åtalade imamen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer