Under en tennismatch så klev en person in på plan och gjorde en nazisthälsning. Foto: TT Nyhetsbild och TV10

Rättegång om nazisthälsning på Swedish Open i Båstad

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen hölls rättegången mot den 23-årige man som klev ut på tennisplanen under Swedish Open i Båstad i somras och skrek nazistiska slagord.

Den var den 22 juli under en tv-sänd tennismatch från Båstad som 23-åringen promenerade in på centercourten iklädd i en tröja med märkning som visar att han tillhör den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Väl på planen höjde han en knuten näve och utropade ”Hell Seger” flera gånger. En handling som av den egna organisationen kallas för en ”genialisk PR-kupp” på deras hemsida.

Åtalas för hets mot folkgrupp

Mannen står åtalad vid Helsingborgs tingsrätt för hets mot folkgrupp och brott mot vapenlagen. Det misstänkta vapenbrottet handlar om att 23-åringen under Almedalsveckan i Visby förra året hade på sig ett par knogförstärkta skinnhandskar.

Mannen medverkade tillsammans med sin advokat Kalle Ahlqvist över videolänk.

Mannen uppger att han är gruppchef för NMR i Skaraborg men vill inte berätta under rättegången vad det innebär.

– Vi har sekretess inom organisationen och jag vill ej säga vad det innebär att vara gruppchef. Men jag är en sorts chef, säger han.

Förnekar brott

23-åringen blev bortförd av vakter på tennismatchen. Vakterna berättar i polisförhör att mannen själv i efterhand sa att det var ett spontant infall men att han ”tyckte det var en god idé”.

Under rättegången erkänner han att han gjort hälsningen men förnekar att det är brottsligt.

– Det var spontant, jag hade inga motiv, säger han i rättegång samtidigt som han bekräftar att det var av politiska skäl som han utförde handlingen.

”Samma som en Hitler-hälsning”

Åklagaren Per Axel Rosén Beck yrkar på fängelse för mannen.

– Den här typen av hälsning när man utropar ”Hell Seger” är en direktöversättning av ”Sieg Heil”, säger han och syftar på en tidigare hovrättsdom.

– Det är precis samma som en regelrätt nazisthälsning eller Hitler-hälsning.

– Min klient uttrycker en känsla och man borde värdera i vilket sammanhang det är. Det här är en tennismatch och åtalet borde därför ogillas, säger advokaten Kalle Ahlqvist under slutpläderingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.