Råttor drar sig till matrester och sopor. Foto: TT

300.000 råttor i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje storstadsbo upplever att råttorna ökar i stadsmiljön. I Helsingborg är det inte ett akut problem men råttorna blir fler och vi har oss själva att skylla.

Enligt en Sifo-undersökning beställd av Anticimex anser drygt trettio procent av boende i städer att det blir allt fler råttor.

Helsingborg satsade 2015 stora summor på råttbekämpning, framförallt med elektroniska fällor. Ändå ökar råttorna.

Anders Dawidson, som är ansvarig för saneringen av skadedjur i Helsingborg stad, uppskattar att det finns runt 300.000 i staden. 

– Man brukar säga att det går ungefär två råttor per boende.

Måste bli bättre på att slänga vårt skräp

Han menar att skräp och matrester som ligger slängt utomhus drar skadedjuren till sig och är en enkel källa till mat. Enligt honom hade det bästa varit om vi ändrat vårt beteende och blivit bättre på skräphantering i utemiljöer men även i hemma i vasken. Han betonar ändå att Helsingborg generellt sett inte har ett råttproblem.

– Backa till 80-talet när det inte fanns snabbmatsställen på samma sätt och vi inte åt på springande fot så är det tydligt varför det ökat, säger Anders Dawidson. 

”Listiga varelser”

I Helsingborg var det senast stora problem vid Öresundsparken. Folk som matade änder spred brödbitar vilket lockade råttorna. Efter en saneringsinsats och uppsatta skyltar har problemet minskat. 

– Råttor är listiga varelser och mycket vaksamma på förändringar runt sig, så ibland kan det ta tid innan man ser resultat.

Gift används allt mer sällan för att bekämpa råttor. Speciellt i miljöer där mycket människor rör sig. EU-regler har också förbjudit många av de effektiva råttgifterna och Helsingborg stad använder till 95 procent elektroniska fällor.

– Det är lite som en omvänd hjärtstartare, råttorna springer in mellan två spänningsnät och grillas, eller snarare så stannar deras hjärta, säger Anders Dawidson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.