Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du höra vilthandläggaren på länsstyrelsen berätta om vargökningen. Foto: TT/Linda Ekström/SVT

Rekordmånga vargar i Skåne – det kan bli skyddsjakt

Publicerad

Vargen har letat sig allt längre söderut och i Skåne kan flera vargrevir vara på gång att bildas.

–  Vargar vandrar väldigt långt och vi har alltid fått ner vargar från uppåt landet, säger Nils Carlsson, vilthandläggare länsstyrelsen Skåne.

I början på augusti attackerades flera tamdjur av vargar på tre olika ställen i Skåne under ett dygn – Klippan, Osby och Hörby. Och hittills i år har ytterligare fem vargattacker noterats i länet.

–  Det har varit ganska lugnt fram tills den 1 augusti då vi hade de tre olika angreppen och vi misstänker att det är tre olika individer, säger Nils Carlsson, vilthandläggare länsstyrelsen Skåne.

Det finns redan ett konstaterat revir på Linderödsåsen och nu misstänker Länsstyrelsen att ett andra revir är på gång att bildas.

En varg från Sörmland misstänkts för två attacker och skulle en tredje inträffa meddelar nu Länsstyrelsen att skyddsjakt kan bli aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.