Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alla kriterier är ännu inte uppfyllda för att skyddsjakt på varg ska godkännas av Länsstyrelsen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

LRF redo för skyddsjakt efter vargattackerna

Uppdaterad
Publicerad

Tre vargattacker på olika platser på ett dygn men ännu är inte kriterierna för skyddsjakt uppfyllda. Lantbrukarnas riksförbund (LRF) är dock redo att skicka in en anmälan vid en ny attack.

– Det här ställer till en väldig massa oro för fårägarna i de här områdena och egentligen i hela Skåne, säger LRF Skånes styrelsemedlem Anders Rolfsson.

Han menar att fårägarna blir kraftigt påverkade av attacker som dessa och oroliga över det vargrevir som finns i Skåne sedan 2021.

Vargen i Skåne

– Man överväger i många fall om man faktiskt ska ha någon slags djurhållning.

Fem får dödades och två skadades i tre olika vargattacker långt från varandra i Skåne under måndagen.

Tydligare besked

Från LRF:s sida vill man se tydligare besked från politiskt håll kring hur stor vargstammen ska vara i Skåne och Sverige.

– Det här är en helt naturlig följd av att vi har mer varg än riksdagen bestämt att vi ska ha. Långsiktigt så måste vi ha en verklig diskussion kring hur mycket rovdjur, och i detta fall varg, som vi faktiskt ska ha i landet, säger Anders Rolfsson.

Trots att en stor del av de politiska partierna är överens i frågan tror han att det tar tid innan något kommer att hända.

– Under tiden måste det vara tydligt vad som gäller för att faktiskt dämpa den oro som finns ute på landsbygden.

Skyddsjakt inte aktuellt

Länsstyrelsen i Skåne säger att det just nu inte är aktuellt att besluta om eventuell skyddsjakt på varg.

– Först måste vi se ett mönster i angreppen där vi kan förmoda att det är en och samma varg som ligger bakom, säger vilthandläggare Malin Håkansson.

– Vi avvaktar därför om det blir upprepade attacker inom samma geografiska område.

Ett annat alternativ är de DNA-tester som länsstyrelsen tog i måndags vid inspektionen av de får som rivits av varg på tre ställen i Skåne. Då kan man se om vargarna har legat bakom tidigare angrepp någonstans.

Detta krävs för skyddsjakt

Det finns fyra skäl till skyddsjakt:

• Av hänsyn till allmän hälsa och säkerhet, eller av andra tvingande orsaker som har ett allt överskuggande allmänintresse, inbegripet orsaker av social eller ekonomisk karaktär och betydelsefulla positiva konsekvenser för miljön.

• Av hänsyn till flygsäkerheten.

• För att förhindra allvarlig skada, särskilt på gröda, boskap, skog, fiske, vatten eller annan egendom.

• För att skydda vilda djur eller växter eller bevara livsmiljöer för sådana växter eller djur

För tillåtande av skyddsjakt sker en stegvis bedömning, svaret på alla dessa frågor behöver vara ja för att det ska tillåtas:

• Är det sannolikt att en allvarlig skada kommer uppstå eller förvärras under rådande förhållanden? 

• Försvårar skyddsjakten upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos arten i dess naturliga utbredningsområde? 

• Finns det en annan lämplig lösning?

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet