Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta namnlösa men nyfikna lamm är bara några veckor gammal och har redan 105 kompisar att leka med. Foto: Caroline Martos / SVT

Babyboom i Svalöv – rekordmånga nyfödda lamm

Publicerad

Får får inte får – får får lamm. Får i år får många lamm. Ovanligt många trillingar, rekordfå dödfödda och förstagångstackor som fått mer än ett lamm har gjort att Svalöfs gymnasiums fårstall har haft en rekordstor babyboom i vår.

Det yngsta lammet är bara två veckor gammalt när SVT Nyheter Helsingborg besöker fårstallet. Det är några ovanligt fruktsamma vårveckor som passerat, när totalt 106 lamm har tagit sina första andetag – 19 fler än året innan. Det kan bero på flera faktorer.

– Både att man utfodrar rätt och sen att man betäcker i rätt tid och har bra djurhållning, säger Viola Thorbjörnsson som är sistaårselev på skolan. Det är kul för man känner verkligen att detta år har vi lyckats.

Att det blev så många just i år beror till stor del på att många tackor som blev mammor för första gången och som normalt bara får ett lamm istället fick flera. Dessutom var endast två av totalt 108 lamm dödfödda, vilket är en rekordlåg siffra.

Totalt föddes 13 ensamlamm, 28 tvillingpar och 13 trillingpar under några vårveckor. Foto: Caroline Martos / SVT

Elevjour bistår

Varje år får elever på skolans inriktning Djurvård och Lantbruk ingå i en lamningsjour som snabbt kan behöva rycka ut. En av dessa är Viola Thorbjörnsson, som bistod vid såväl den första som den sista av vårens lamningar.

Det viktigaste är att se till att lammet får i sig råmjölk så den kan bygga upp ett immunförsvar och såklart också kolla att mamman tar hand om sina lamm, säge hon.

Efter att hon tagit studenten i sommar hoppas hon få fortsätta jobba med just får och lamm.

Hör när Viola berättar om hur lamningar går till i klippet ovan.

Viola Thorbjörnsson går sista året på Naturbruksprogrammet Djurvård på Svalöfs gymnasium och är en av de elever som ryckt ut när det varit dags för lamning. Foto: Caroline Martos / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.