Mia Jungskär, stadsantikvarie på kommunen, vill se att ytterligare renoveringar görs på utescenen. Foto: Hilda Abrahamsson

Renoveringsplaner för anrik scen – ”är i bedrövligt skick”

Publicerad

Utescenen från 1919 precis intill Sundspärlan är i stort behov av en renovering, enligt stadsantikvarie Mia Jungskär.

– Det finns ett underhållsbehov på fasaden, inte minst på statyerna som är i ett ganska bedrövligt skick just nu.

Utescenen är Q-märkt, vilket betyder att det är en byggnad med extra högt kulturvärde. Byggnaden omfattas också av ett rivningsförbud vilket betyder att den kommer stå kvar – trots rivningsplaner på området vid Sundspärlan.

Scenen används främst om somrarna, där det sätts upp teatrar och hålls konserter.

– Det är en av de gamla byggnaderna som kan behålla Folkets park-karaktären, säger Mia Jungskär, stadsantikvarie hos Helsingborgs stad.

Kostnad: 4-5 miljoner kronor

Som fastighetsägare har man ansvar för att underhålla en Q-märkt byggnad. Om man inte sköter byggnaden riskerar man vite – vilket ännu inte har skett i det här fallet. Förra året renoverades scenens tak efter att det börjat läcka in vatten.

Nu planeras ytterligare renoveringar som Anders Landsbo, vd för exploateringsbolaget som äger scenen, beräknar kommer kosta mellan 4-5 miljoner kronor.

– Jag upplever att vi har tagit ansvar för scenen. Vi renoverade ifjol och kommer förmodligen dra igång flera satsningar i år och komma igång med ytterligare en renovering, säger han.

Fasad och statyer mest akut

Enligt Mia Jungskär är det främst fasaden och statyerna som sitter på taket som behöver renoveras.

– Tyvärr målades scenen för några år sedan med fel färg, plastfärg, som har satt sina spår.

Hur akut skulle du säga att det är?

– Svårt att säga, men vissa av de här sakerna önskar man hade skett för flera år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.