Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Lannefors är ridskolechef på Helsingborgs ridskola och hon rekommenderar alla hästägare att ta in sina innan raketerna smäller. Hör henne berätta mer i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Ridskolechefen i Helsingborg: ”Ta in hästarna i tid innan det börjar smälla”

Uppdaterad
Publicerad

På Helsingborgs ridskola, där det finns ett 40-tal hästar, tycker ridskolechefen att det har smällts mindre på senare år, men det finns ändå en hel del att göra för att skydda hästar från nyårsfyrverkerier och smällare, menar hon.

Åsa Lannefors har i 30 år arbetat på Helsingborgs ridskola och idag är hon ridskolechef. Där finns det en blandning mellan äldre rutinerade nyårshästar och orutinerade yngre sådana. Mixen är en av anledningarna till att hästarna på ridskolan klarar sig väl.

Men visst finns det saker man som hästägare kan göra.

– På nyårsafton tar vi in hästarna lite tidigare och vi räknar med att alla är inne till klockan fyra när det är tillåtet att smälla fyrverkerier, säger Åsa Lannefors.

Utöver det så ges hästarna ett extra mål grovfoder, senare utfodring och personal finns på plats.

Två sorters beteenden

Vad händer när en häst blir rädd?

– Hästar har sin flock- och flyktinstinkt. De vill vara tillsammans i flock och är det något obehagligt så vill de fly.

Åsa Lannefors säger att om hästarna är kvar i hagen och om staketet är undermåligt så finns det en stor risk att hästarna flyr om nyårsraketer och smällare kommer för nära inpå.

– De går lätt upp i varv och springer de iväg kan de komma till skada eller skada andra, exempelvis bilister. De stannar inte vid en väg.

Kan hästarna få men av exempelvis fyrverkerier?

– Absolut de kommer ihåg dåliga saker och de kommer ihåg bra saker. Hästar har ett mycket starkt minne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.