På tvålfabriken i Helsingborg produceras tvål för fullt sedan efterfrågan ökat under coronapandemin. Ägaren Jonny Freij, som arbetat med detta i 40 år, har aldrig sett sådan ökning. Foto: SVT/Stina Sandström

Rusning efter tvål under pandemin – rekordökning för Helsingborgsfabrik

Publicerad

Medan många företag har det tufft under coronakrisen finns det de som istället går bättre än vanligt. Tvålfabriken i Helsingborg är en av de verksamheter som gynnats av pandemin.

– Jag har aldrig varit med om en sådan här ökning, säger Jonny Freij, ägare.

Att tvätta händerna med tvål och varmt vatten framhålls som en av de viktigaste åtgärderna för att undvika smittspridning av coronaviruset. Detta har inneburit en ökad efterfrågan för tvål – något som märks av inne på tvålfabriken i Helsingborg.

– Jag har jobbat med detta i många år men har inte varit med om en sådan här ökning. Det har ökat väldigt, väldigt mycket, säger Jonny Freij, ägare för företaget Victoria Soap.

Har fått nyanställa

Under året har företag har gått i konkurs, många anställda blivit permitterade och i Helsingborg har kommunen betalat ut 325 000 kronor i stöd till näringslivet på grund av coronapandemin.

Men för tvålfabriken har pandemin istället inneburit flera nyanställningar.

– Det här året har inneburit enormt mycket tillväxt. Vi har ökat vår omsättning med 65 procent och vi har fått anställa 28 stycken nya medarbetare, säger Jonny Freij.

Ett ökat miljötänk

Det är främst fast tvål som företaget producerar och det mesta exporteras utomlands till Asien, USA och andra länder i Europa.

Redan innan pandemin syntes en ökad efterfrågan på just fast tvål.

– Det är miljöfaktorer som gör det. Det är inne med fasta, torra produkter för man skeppar inget vatten och transporterar bara substans vilket tilltalar många företag och konsumenter, säger Jonny Freij.

I klippet ovan kan du se hur det ser ut inne på tvålfabriken i Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.