– Framför allt tror jag kongressen i november tydligt måste formulera vad som är det socialdemokratiska alternativet, säger Niklas Karlsson (S). Foto: SVT och TT

(S)kåne-ordförande: Magdalena Andersson är ett utmärkt förslag

Uppdaterad
Publicerad

Niklas Karlsson (S) är Skånedistriktets ordförande för Socialdemokraterna. Han menar att finansminister Magdalena Andersson är ett bra alternativ till att efterträda Stefan Löfven.

– De flesta av oss blev väldigt förvånade igår, konstaterar Niklas Karlsson (S), som företräder Socialdemokraterna i Skåne.

Partidistriktet har inte tagit ställning än men Niklas Karlsson tycker att det är ett rimligt krav att det nu är dags för en kvinna att ta över som statsminister i Sverige.

Stefan Löfvens avgång

– Det pratas mycket om Magdalena Andersson. Det är ett alldeles utomordentligt namn, säger han.

Vad krävs av nästa partiledare?

– Tålamod, förmåga att lyssna, stryktålig i det tuffa debattklimatet, framför allt kompetent och att kunna kompromissa.

Liksom många partikollegor hyllar han Stefan Löfven idag.

– Stefan har lett partiet och Sverige under en mycket speciell period med stora händelser. Det började med flyktingkrisen och sedan hade vi terrorattentatet på Drottninggatan, vi har haft en pandemi och ett parlamentariskt läge som har varit väldigt utmanande.

Tappat väljare till höger och vänster

Stefan Löfven tog över partiet efter Håkan Juholt 2012. Han var med att vinna valet 2014 med 31 procent av rösterna. 2018 fick sedan partiet 28 procent och tvingades kompromissa med sin politik för att behålla regeringsställningen.

Partiet har tappat väljare både till vänster och höger på den politiska skalan visar väljaropinionen.

– Framför allt tror jag kongressen i november tydligt måste formulera vad som är det socialdemokratiska alternativet. Vi ska ha en ekonomisk politik för full sysselsättning, jag tycker vi måste satsa på välfärdsreformer som höjda pensioner, tandvårdsreform, höjda nivåer i försäkringssystemen, säger Niklas Karlsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfvens avgång

Mer i ämnet