Förhoppningen är att en del av parkplanerna i Ängelholm ska vara verklighet redan i år. Foto: Ängelholms kommun

Så blir Ängelholms nya park

Uppdaterad
Publicerad

Picknickbord, flytbryggor, växthus, lekplats och en stor oval gräsmatta – så kommer Växthusparken, Ängelholms nyaste park, som också blir stadens näst största, se ut. De nya planerna presenterades vid en presskonferens på måndagen.

Parken ska anläggas längs med Rönneå på den sida av Pyttebron där det gamla badhuset låg. Namnet kommer från att kommunens eget växthus låg där på den tid då staden hade egen odlingar.

– Det är en helt unik möjlighet faktiskt att få lov att utveckla en så pass stor park med de här kvalitéerna som finns här i de centrala delarna av en stad, säger stadsarkitekten Pernilla Theselius.

Den nya parken kommer också innehålla odlingsmöjligheter, ett växthus men också picknicksmöjligheter, flytbryggor och en lekbåt. Totalt är parken budgeterad att kosta ca 10 miljoner.

– I närområdet finns ju flera av våra utvecklingsområden och då behövs också den här typen av ytor för att kunna erbjuda rekreation och lugna stunder, säger Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Picknickbord, flytbryggor, växthus, lekplats och en stor oval gräsmatta – allt detta ska finnas i Växthusparken, Foto: Berg&Dahl.

Mitt i parken kommer det finnas en stor oval gräsmatta. Förhoppningen är att en del av parkplanerna ska vara verklighet redan i år – men på grund av att parken ligger precis intill den plats där Klippanvägen ska förlängas kan det dröja flera år innan den är helt klar.

Tävling ger form till ny bro

Det är sedan tidigare bestämt att den omdebatterade Pyttebron ska bort och ersättas med en ny, större bro för både bil-, cykel- och gångtrafik. På så sätt ska Klippanvägen, som idag slutar i en rondell vid Östergatan, förlängas för att hålla biltrafik till exempelvis stranden och tågstationen utanför Ängelholms mest centrala stadskärna. Hur den nya bron ska se ut ska avgöras genom en arkitekttävling.

Under måndagens presskonferens presenterades tidsplanen för tävlingen. Deltävling 1 startar i maj i år. Bland de inkomna bidragen ska upp till fyra team väljas ut för att under hösten få ekonomiska bidrag för att fortsätta utveckla sina idéer. Planen är att en vinnare ska utses innan jul.

Finns det svårigheter med att anlägga parken när ni ännu inte vet hur Klippanvägens förlängning kommer att se ut?

– Det finns det såklart men framförallt är det en stor fördel att man har tagit ett helhetsgrepp och lagt ett helt paket med olika projekt i samma korg, säger Pernilla Theselius.

– Det gör att man kan hitta win-win-situationer. Bland annat så har vi sett att möjligheten att använda sig av delar av Växthusparken i samband med att man gör entreprenaden för Klippanvägens förlängning är avgörande för att den entreprenaden kommer fungera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.