Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi tillvaratar energin”, säger Emma Gunnarsson, chef på Kemira i Helsingborg. Foto: SVT

Industriernas rester blir till skåningarnas värme

Publicerad
Den största delen av det kommunala energibolaget Öresundskrafts energi, är återvunna restprodukter från industrierna i området. Idag finns flera initiativ där industriernas gör sig beroende av varandras spillmaterial, ett av dem hittar man i Helsingborg.

Det ligger ett stort ansvar på industrierna att minska sin utsläpp av växthusgaser för att uppnå klimatmålen. På flera ställen i Sverige bubblar initiativ där samma energi används flera gånger. Ett koncept är den industriella symbiosen där det ena företagets restproduktion blir det andres råmaterial.

I Helsingborg har det kommunala energibolaget Öresundskraft länge hämtat en stor del av sin energi från överskottsvärme som kemiföretaget Kemira inte har användning för och som annars bara skulle gå till spillo.

– Vi räknar att med att vi sparar ca 30 000 ton CO2 på samarbetet, säger Lars-Inge Persson som är affärsutvecklare på Öresundskraft och jämför besparingen med att alla bilar i Helsingborg och Landskrona skulle stå parkerade under 9 månader varje år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer