Söderåsens Folkdansgille firade nationaldag i Kågerödslund Foto: Helena Bohm-Nilsson/SVT

Så firades nationaldagen i Kågeröd

Uppdaterad
Publicerad

På många håll i landet firas idag Sveriges nationaldag. I Kågeröd i Svalövs kommun startade firandet klockan 13:30 då ett stort tåg började marschera med musik och fanor upp till Kågerödslund.

I Kågeröd arrangeras nationaldagsfirandet av Kågerödslunds Intresseförening tillsammans med andra föreningar på orten. Det är en tioårig tradition att vandra från centrala Kågeröd till Kågereödslund.

– Jag har alltid firat nationaldagen. Jag tycker att det är en fin tradition, säger Eva Tykesson från Rävetofta orienteringsklubb.

Eva Tykesson från Rävetofta orienteringsklubb har alltid firat Sveriges nationaldag. Foto: Helena Bohm-Nilsson/SVT

I tåget går bland annat olika idrottsföreningar från Kågeröd. I täten kör Kågeröds gamla brandbil som spelar musik.

Monica Fredriksson och Andy Thörnkvist sitter i bilen och spelar.

– Vi spelar en del gånglåtar och traditionella låtar. Det är en fin dag med mycket människor, det är roligt, säger Andy Thörnkvist.

Monica Fredriksson håller med:

– Ja, det är roligt och trevligt med traditionella firanden.

Monica Fredriksson och Andy Thörnkvist spelade traditionella låtar på Kågeröds gamla brandbil som körde i tåget. Foto: Helena Bohm-Nilsson/SVT

Nationaldagsfirandet i Kågeröd bjuder bland annat på tal, musikunderhållning och folkdans. Dansar gör också Söderåsens Folkdansgille och det blir bland annat lekar, ponnyridning, pingis, orientering och visning av veteranfordon.

Nationaldagsfirandet i Kågerödslund avslutas med att Röstångagymnasterna uppträder i sporthallen.

I Kågeröd fanns många glada nationaldagsfirare. Foto: Helena Bohm-Nilsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.