Helsingborgs lasarett vårdar just nu nästan lika många coronapatienter som under smittotoppen i våras. Foto: TT/SVT Grafik

Så här ser smittspridningen i Nordvästra Skåne ut

Uppdaterad
Publicerad

Likt många andra delar av Sverige går Nordvästra Skåne igenom en andra våg av coronapandemin. Läget är ansträngt på Helsingborgs lasarett, där antalet sjuka patienter ökar och sjukfrånvaron bland personalen stiger.

Just nu vårdas totalt 25 patienter med covid-19 på Helsingborgs lasarett, varav en av dem på intensivvårdsavdelningen. Detta är ungefär lika många som under pandemins topp i våras.

– Vi är i en klart uppåtgående trend och det ökar för varje dag, vilket är väldigt oroväckande, säger Håkan Kerrén, chef över akutsjukvården på Helsingborgs lasarett.

Enligt Håkan Kerrén är det fler yngre personer än i våras som får sjukhusvård, och läget är ansträngt på lasarettet.

– Det är fullt på sjukhuset, vi har patienter i alla sängar. Vi jobbar på som vanligt med planerad verksamhet, men vi får ta beslut om hur länge vi klarar av att göra det eller om vi ska börja fokusera på det akuta, säger han.

Hög sjukfrånvaro

En annan utmaning sjukvården tampas med är frånvaro i personalstyrkan.

– Vi har en hög sjukfrånvaro i regionen. Vi uppmanar alla skåningar att följa de restriktioner som finns och hjälpa sjukvården, för den är hårt ansatt just nu, säger Håkan Kerrén.

Se mer i videon ovan om smittspridningen i Nordvästra Skåne. Siffrorna över smittalen per kommun är från 2020-11-05.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.