En utmaning under amnestin är att nå ut med informationen även till de kriminella miljöerna om att man anonymt kan lämna in skjutvapen. Foto: Minna Korsgren/SVT

Så många vapen har polisen samlat in i Helsingborg

Publicerad

Helsingborgspolisen har första veckorna i den landsomfattande vapenamnestin fått in ett 40-tal skjutvapen.

I fredags rapporterade SVT Nyheter att totalt 219 vapen lämnats in i polisområde Syd. Nu har vi tagit del av den lokala statistiken.

I Helsingborg har cirka 40 skjutvapen lämnats in sedan amnestin startade den första februari.

–  Det är en mix av jaktvapen, alltså hagelgevär och kulgevär, men så har vi också fått in någon revolver och ett par pistoler, konstaterar Malin Rantzow, som är gruppchef på polisen.

Förra vapenamnestin, 2013, samlade polisen in 15000 vapen i landet, cirka 200 i Helsingborg. Foto: Minna Korsgren/SVT

Totalt har polisen i nordvästra Skåne placerat ut vapenskåp i Klippan, Landskrona, Ängelholm och i Helsingborg. Eftersom vapnen inte analyseras än går inte att säga om något går att knyta till någon pågående brottsutredning eller skjutning.

–  Alla vapen vi får in är en vinst för samhället, konstaterar Malin Rantzow.

Polisen har ställt ut vapenskåp i sina receptioner i Klippan, Landskrona, Ängelholm och i Helsingborg. Foto: Minna Korsgren

LÄS MER: Så fungerar vapenamnestin

Illegala inflödet av vapen okänt

Samtidigt vittnar Tullverket om att det är lätt att olagligt föra in vapen i landet idag. Det sker vanligtvis via bil eller buss över landsgränsen, men även via posten och med kurirfrakt.

–  Det är svårt att analysera inflödet av illegala vapen. Ett och samma vapen kan ju användas flera gånger så det behöver inte finnas ett direkt samband med antalet skottlossningar. Vi har bara möjlighet att kontrollera en bråkdel av alla bilar och postpaket som kommer in i landet, säger Oscar Lindvall som är tullåklagare.

Tullfacket: Vapenamnestin riskerar att bli ett slag i luften

Frågan är om polisens vapenamnesti verkligen kommer åt de vapen som finns i samhällets kriminella miljöer.

– Vi riktar oss mot de kriminella miljöerna. Personalen som jobbar ute på gatan har fått information att gå ut med till de personer som befinner sig i dessa kretsar, säger Malin Rantzow. 

Så många skjutvapen har hittills samlats in

Helsingborg: cirka 40 st

Landskrona: 16 st

Ängelholm: 17 st

Klippan: 10 st

Region Syd totalt: 219 st

Landet: nästan 800 st

Förra vapenamnestin samlades totalt 15 000 vapen in i Sverige

Källa: Polisen, statistiken avser första veckan under amnestin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.