Foto: Björn Lindgren/TT

Vallåkraskotten: 68-åringen döms för dråp

Uppdaterad
Publicerad
68-åringen som erkänt dödsskotten i Vallåkra döms för dråp. ”Våldet som mannen använt sig av har gått utöver vad som har varit tillåtet enligt nödvärnsrätten” skriver rätten i ett pressmeddelande.

Förutom fängelse ska mannen betala skadestånd på 50 000 tusen kronor var till de skjutna brödernas föräldrar, alltså totalt 100 000 kronor. Tingsrätten konstaterar att mannen använt mer våld än nödvändigt genom att skjuta männen, inte minst i och med att det inte varit fråga om en ”direkt konfrontation”. Han döms alltså för dråp till fyra års fängelse.

– Det har varit tingsrättens utgångspunkt att 68-åringen varit mycket rädd under hela händelsen, vilket han har haft anledning att vara säger rådmannen Karoline Fridolf.

Saknades inte tid för eftertanke

– Händelseförloppet har emellertid inte varit så snabbt att det saknats tid för eftertanke. Eftersom det inte varit fråga om en direkt konfrontationssituation, har hotet från angriparna inte heller varit så akut. Mannens agerande har trots rädslan varit kontrollerat och medvetet. Tingsrätten har därför kommit fram till att det inte varit fråga om nödvärnsexcess, skriver Karoline Fridolf i ett pressmeddelande.

Tagit hänsyn till att mannen själv kontaktade polisen

– Vid bestämmandet av fängelsestraffets längd har det emellertid tagits stor hänsyn till att mannen frivilligt har ringt polisen och medverkat i den fortsatta utredningen samt till hans höga ålder. Därför har minimistraffet för dråp, som är sex år, underskridits, skriver Karoline Fridolf.

Sköt för att döda

Rätten slår fast att 68-åringen haft klart för sig var han siktat på brödernas kroppar och var skotten träffat – han var medveten om att skotten han avlossat var dödliga. Under alla förhållanden har han varit likgiltig inför effekten och har därmed gjort sig skyldig till uppsåtligt dödande av bröderna, står det i domen.

Bröderna gick inte in

Tingsrätten instämmer dock i att 68-åringen befann sig i en nödvärnssituation när han avlossade skotten. Men att nödvärnssituationen har bestått i att en tredje person varit på väg in eller precis kommit in genom källardörren samt att bröderna stod utanför entrédörren.

De menar att det inte finns några objektiva belägg för att bröderna varit på väg att ta sig in i 68-åringens bostad genom den krossade rutan i entrédörren. Han såg endast bröderna stå på trappan – vilket inte ger 68-åringen fog att tro att de var på väg in heller.

Tredje person involverad

Tingsrätten konstaterar alltså att det fanns en tredje person i sällskap med bröderna.

Det styrkas bland annat av att polisens hund fick upp ett spår som sträckte sig till en angränsande villatomt och den kriminaltekniska fann glasskärvor kring källardörren. De väskor bröderna bar på när de klev på tåget till Vallåkra har inte återfunnits och eftersom polisen dröjde med att komma till platsen kan en tredje person osedd ha kunnat ta sig därifrån.

Övervåld enligt rätten

Men rättens samlade bedömning är att nödvärnshandlingen – skotten – inte står i proportion till vad som krävts för att avvärja den hotande faran.

Därför var också det våld 68-åringen använde uppenbart oförsvarligt, menar rätten.

Själv erkänt skotten

68-åringen har erkänt att han dödat de två bröderna, 21 och 24 år gamla, genom att skjuta dem med ett hagelgevär. Händelsen inträffade sent på kvällen den 14 oktober förra året då bröderna tagit sig till mannens villa i Vallåkra, beväpnade med en kökskniv och ett metallrör.

68-åringen och hans försvarare har hela tiden hävdat att han agerat i nödvärn, att han var rädd för bröderna och fruktade för sitt liv. Åklagarna håller med om att mannen var utsatt för ett brottsligt angrepp den aktuella kvällen, men att det ändå är mord – våldet var omotiverat grovt och bröderna fick ingen förvarning.

68-åringen släpptes fri efter förhandlingarna i tingsrätten. Han hade då suttit häktad i drygt sju månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutningen i Vallåkra

Mer i ämnet