SVT Nyheter Helsingborg har ringt runt till flera restauranger och hotell som anordnar julbord i nordvästra Skåne. Flera upplever till och med högre tryck än innan pandemin – trots ekonomiskt tuffa tider.
Krögaren: ”Har rekordår”
En av dem är Tomas Dreilick, krögare på Hotell Kullaberg i Mölle, som aldrig har varit med om ett högre tryck än vad de upplevt i år.
– Jag tror folk har längtat efter att få gå på ett riktigt julbord efter alla coronarestriktioner, säger Tomas Dreilick.
Julbordsbokningarna på Forsea och Brasseriet är det även högt tryck på.
– Vi har rekordår i år, det är det högsta antal bokningar någonsin, berättar Kristian Durhuus.
Men vissa avvaktar
Men det finns också de hotell och restauranger som upplever en mer avvaktande inställning kring bokning av julborden i år.
– Jag tror det har att göra med oro för ökade priskostnader i individens egna plånbok och att man kanske avvaktar med sådant som kan ses som lyxkonsumtion, säger Malin Sandström som driver Kullagårdens Wärdshus.
Elkostnaderna för hotellet har ökat med 150 procent vilket motsvarar 200 000 kronor mellan 1 januari till 30 september jämfört med samma period förra året.
– Matpriserna har ökat 10 procent men det har vi inte tagit med i den något höjda prissättningen för julbordsgästerna, säger Malin Sandström.