Så kan det se ut när de nya bussarna är i drift. Foto: Helsingborg stad(Creative Commons-licens)

Klartecken för nya snabbussen

Uppdaterad
Publicerad

Nu är avtalet klart mellan Helsingborgs stad och Skånetrafiken för den nya snabba busslinjen Helsingborgsexpressen.

Helsingborg står för byggandet av den nya sträckningen, hållplatser och annan infrastruktur. För det får staden 98 miljoner – halva kostnaden – av staten. Skånetrafiken köper bussarna, som troligen blir eldrivna.

Klar 2019

Helsingborgsexpressen ersätter dagens linje 1. Den ska vara klar sommaren 2019.

– För nostalgiska helsingborgare blir det lite som den gamla spårvagnssträckningen från norr till söder, säger Christian Orsing (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande i Helsingborg.

Tanken är att passagerarna inte ska bry sig om tidtabeller. Bussen ska gå var sjunde minut.

– Man ska bara gå till hållplatsen och hoppa på var som helst på bussen. Vi ska också anpassa de andra linjerna till Helsingborgsexpressen, säger Christian Orsing.

De stora förändringar som görs i gatumiljön anpassas också för en framtida spårväg.

Möjliga elbussar

Mycket talar för att Skånetrafiken kommer att köpa elbussar till Helsingborgsexpressen, även om affärsområdeschef Annika Bondesson inte vill föregripa en upphandling.

– Vi har nya mål om energieffektivitet. Där är el bättre än både biogas och diesel.  Speciellt i stadsmiljö är el bättre eftersom de inte ger avgaser och buller, säger Annika Bondesson.

– Så självklart tittar vi på elbussar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.