Perstorp har fått flera miljoner i EU-stöd för att dra igång projektet. Fokus är att utveckla digitala produkter för förbättra livsvillkoren och omsorgen om personer med demenssjukdomar.
Perstorp vill vara testpilot
Det är, enligt utvecklingsstrateg Frida Beijer Brondén, något som Perstorps kommun länge funderat på.
– Demensvården är en vårdinriktning där det saknas digitala lösningar. Det i kombination med att Perstorp med har många demensvårdsplatser har gjort att kommunen önskat ta tag i det.
Både företag, som utvecklar digitala produkter, och aktuell forskning knyts till projektet. En uppsättning olika digitala produkter – en så kallad testbädd – ska tas i bruk på äldreboendet Österbo i Perstorp.
Men exakt vilka produkter och tjänster som ska användas är för tidigt att säga.
– Det kan handla om lösningar som triggar igång positiva minnen hos vårdtagaren, och olika slags minneslådor, men även virtuella vårdrum där patienten kan träffa sin läkare över länk, säger Frida Beijer Brondén.
– Man kan även tänka sig att det blir lösningar som känner av en persons mönster, om personen öppnat eller stängt kylskåpet, vilket kan visa på om personen ätit eller inte.
Även omvårdnadspersonal ska utbildas i hur digitala produkter kan användas inom demensvården.
Företag vill testa produkter
Viktiga aktörer är också vårdtagarna själva, deras anhöriga och demensföreningar.
Och innovatörer inom området ges nu en chans att få utveckla sina produkter i en riktig vårdmiljö.
– Innovatörer och företag säger de ofta att det är svårt att få tillgång till miljöer och personer där de kan testa sina lösningar. Det innebär att företag tar stora risker när de utvecklar produkter mot demensvården. Den risken kan minskas om de tidigt får tillgång till en vårdmilijö.
Projektet drar igång i februari 2018 och pågår under två år.
Perstorp har beviljats drygt 3,5 miljoner kronor från EU-fonder
Perstorps kommun har beviljats 2,9 miljoner kronor från Europeiska regionalfonden. Pengarna är öronmärkta för att utveckling av digitala produkter och lösningar inom demensvården i kommunen.
Därtill har projektet beviljats 700.000 kronor från den Europeiska socialfonden för att utbilda omvårdspersonal i att förstå digitala miljöer, och hur dessa kan användas i omvårdnadsarbetet.