I Landskrona och Ängelholm råder stor brist på läkare inom psykiatrin. Foto: TT

Läkarbristen: Patienter får möta psykiater på länk

Publicerad

I Landskrona och Ängelholm råder stor läkarbrist inom psykiatrin efter det totala stoppet för att ta in hyrläkare. Ett mobilt team och läkare på länk ska se till att vården upprätthålls.

En vecka efter hyrläkarstoppet inom psykiatrin är bara omkring hälften av läkartjänsterna bemannade på öppenvården i Landskrona och Ängelholm. Vi har tidigare berättat om att läkare nu uppmanas jobba extra under sin ledighet för att täcka upp, men det räcker inte.

– Vi får hjälpas åt så gott vi kan. Men det är klart att det kan bli ett ökat missnöje tills vi kommer över den här puckeln, säger Rose-Marie Sanberg som är verksamhetschef för psykiatrin i nordvästra Skåne.

För patienterna kan det innebära längre väntetider på recept och sjukintyg.

Mobilt team ska avlasta öppenvården

Det handlar om att klara övergången från ett system där hyrläkare ofta anlitades för att täcka upp en redan ansträngd personalsituation.

I mars startar ett mobilt team i nordväst bestående av sjuksköterskor, skötare och kurator. De åker hem till patienter med akut vårdbehov, och teamet ska kunna koppla upp sig med en jourhavande läkare via videosamtal för snabba bedömningar.

Vård hemma i stället för inläggningar

– Tanken är att det ska vara ett komplement och en förstärkning till både öppenvården och slutenvården. Man kan både undvika inläggningar och möjliggöra tidigare utskrivningar, säger Rose-Marie Sandberg.

Hon tror att många patienter uppskattar att få vård och stöd hemma hellre än att behöva sitta och vänta i timmar på akuten. För personalen i öppenvården innebär det också en avlastning.

”Öppenvården har ett ökat tryck på sig”

Rose-Marie Sandberg hoppas att det mobila teamet ska hjälpa både patienter och personal. Foto: Privat

– Öppenvården har ett ökat tryck på sig. Vi har patienter i mer komplexa situationer, och det krävs en större flexibilitet för att möta deras behov.

Det mobila teamet ska därför vara i tjänst på kvällstid och helger när öppenvården har stängt. Men syftet är att få tillbaka patienterna in i öppenvården när vårdbehovet inte längre är lika akut.

Bedömningsenhet ska minska läkarbehov

Utöver det mobila teamet öppnar också en ny bedömningsenhet i Helsingborg. Tanken är att patienter från hela Nordvästskåne ska bedömas av läkare här, för att sedan få sin behandling i – exempelvis – Ängelholm.

– Tanken är att läkarbehovet inte ska vara lika stort i Ängelholm och Landskrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.