I gasbehållare från Nederländerna och tegelpannor från Spanien har tullen hittat narkotika för mångmiljonbelopp. Foto: Tullverket

Tullverket varnar för trenden: Så utnyttjas företag för knarksmuggling

Uppdaterad
Publicerad

Genom att beställa byggmaterial till helt ovetande företag i Sverige har ett kriminellt nätverk i Stockholmsområdet smugglat in stora mängder narkotika. Nu varnar Tullverket för den nya kriminella trenden.

I gasbehållare från Nederländerna och tegelpannor från Spanien som smugglats in i Sverige via Helsingborg har tullen hittat bland annat 78 kg amfetaminpreparat, 22 000 ecstacytabletter och 93 kg cannabis. 78 kg amfetamin bedöms ha ett gatuvärde på över 15 miljoner kronor.

Genom att gillra en fälla kunde Tullverket spåra upp tre personer som nu åtalas. Narkotikan som hittades i gasbehållarna byttes ut mot cementsäckar innan försändelsen skickades vidare till beställaren. När Tullverkets spanare slog till greps två av männen nedsmetade av cementbruk. Den tredje mannen bedöms vara den som organiserat smugglingen.

I gascylindrarna hittades bland annat 78 kg amfetamin. Men tullen använde sedan behållarna för att få fast de misstänkta smugglarna. Foto: Tullverket

Det rör sig om två män i 40-årsåldern som nu åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling samt den ena mannens son som åtalas för grov narkotikasmuggling.

Företag utnyttjas

Gasbehållarna och tegelpannorna hade beställts till seriösa företag i Sverige, men företagen var helt ovetande om leveransen.

– Fallet är en del av en trend som vi har sett växa sig allt starkare, att seriösa företag används som täckmantel för att smuggla in stora partier narkotika till Sverige, säger Kristian Johansson, som är chef för Tullverkets kriminalenhet öst, i ett pressmeddelande.

13 försändelser under våren

Smugglingen har varit både omfattande och avancerad. Genom att skapa konton hos en speditörsfirma under företagens namn har smugglarna kunnat bevaka leveranserna och hämta ut varorna där narkotikan gömts utan företagens vetskap. Företagen har sedan bestridit fakturorna från fraktbolaget men då har redan leveranserna skett.

– Vår utredning visar att ligan tagit in 13 försändelser mellan februari och juni i år via ett konto hos samma speditör. Samtliga försändelser har varit deklarerade som byggnadsmaterial, säger Kristian Johansson.

Männen åtalas vid Attunda tingsrätt. Synnerligen grov narkotikasmuggling kan ge mellan sex och tio års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer