Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hedersförtryck och våld ses som ett växande problem i Landskrona. Nu vill kommunen stärka sina insatser för att få bukt på problemet. Hör mer i inslaget. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Landskrona tar krafttag mot växande hedersproblematik

Uppdaterad
Publicerad

En ny kartläggning av Landskrona stad visar på anställdas behov av övergripande riktlinjer för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Nu föreslår kommunstyrelsen en ny policy för få bukt med vad Torkild Strandberg (L) beskriver som ett växande problem.

Kartläggningen innefattade intervjuer med ungefär 300 anställda vid Landskrona stad.

Hanna Dolck, som är samordnare för hedersrelaterade frågor inom kommunen, berättar att man på så vis kunnat se över anställdas kunskap om hedersfrågor, hur de stöter på problematik i sitt arbeta – och framför allt vilket stöd och vilka verktyg de ser behov av för att bemöta problemet.

Växande problem

– Det är ett problem som vi uppfattar har växt och det finns ett stort intresse och behov av att göra något åt detta, berättar kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L).

Den nyligen föreslagna policyn är tänkt som ett styrdokument som ska kunna vägleda arbetet. Ambitionen med policyn är enligt Torkild Strandberg att slå fast gemensamma värderingar inom Landskrona stad.

Vilken typ av insatser eller förändringar kan det komma att handla om?

– Vad det kommer att innebära mer konkret får vi lov att återkomma om, men vi kommer att fortsätta att leta upp och kartlägga situationer med hederskultur och förtryck, för att kunna sätta in insatser, säger han.

”Alla måste jobba med det”

Hederssamordnaren Hanna Dolck ser positivt på stödet från kommunens politiska ledning.

Är det som föreslås i policyn ambitiöst nog?

– Absolut, men det handlar om vad man gör av det sen. Det måste ut i förvaltningarna, alla måste jobba med det och göra det till sitt, menar Hanna Dolck.

Efter att kommunstyrelsens nu föreslagit en ny hederspolicy förväntar sig Torkild Strandberg att policyn ska komma att antas vid kommunfullmäktige den 27 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.