På SällBo bor yngre och äldre tillsammans vilket leder till flera nya vänskaper. Foto: SVT

Sällskapsboendet SällBo i Helsingborg blir permanent

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre års testande har nu Helsingborgshem beslutat att göra sällskapsboendet SällBo till en permanent lösning. Beslutet grundas på en enkät som de boende fått svara på, och återkopplingen är positiv.

SVT Nyheter Helsingborg har tidigare rapporterat om boendeprojektet SällBo där unga vuxna delar boende med grannar som är 70 år och äldre.

Nu har Helsingborgshem beslutat att sällskapsboender inte längre ska vara ett testprojekt utan att det framöver ska ses som ett permanent boendealternativ. Det är ett resultat av att de boende verkar trivas.

– Ambitionen har varit att det skulle bli permanent, men det var långt ifrån säkert att det skulle bli det här utslaget. Hade vi byggt ett nytt boende av den här typen hade det blivit för höga hyror. I det här fallet kunde vi renovera och köpa begagnade möbler och hålla ner kostnaderna. Så vi fick det till ett bra pris och då tycker våra boende att det är värt och alla har råd att bo där, säger Lars Hansson (C), styrelseordförande Helsingborgshem.

”Har blivit som en familj”

Han fortsätter med att berätta att de som bor på SällBo har kommit varandra väldigt nära.

– När några av de ensamkommande unga vuxna tog studenten hade de inga som välkomnande dem på skolgården. Men när de kom hem till SällBo överraskade deras grannar med en studentfest, så de har verkigen blivit som en familj, säger han.

Tanken bakom sällskapsboendet är att möjliggöra för bättre integration, inkludering och socialt umgänge vilket kan leda till att boende är mindre ensamma.

Se hur det såg ut när SVT besökte boendet i februari 2020:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sami Tekle och Kristina Lilje umgås gärna i de gemensamma utrymmena. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.