Om man går på en hundpromenad så det bästa är om man har hunden kopplad, det minskar riskerna. Foto: TT

Länsstyrelsen: ”Sannolikt nytt vargrevir på Söderåsen”

Uppdaterad
Publicerad

Genom spårningar har länsstyrelsen i Skåne kommit fram till att det sannolikt finns ytterligare två revirmakerande par, ett par vid Söderåsen och ett annat som rör sig mellan Höör och Hässlehom. Nu uppmanar länsstyrelsen allmänheten att höra av sig med tips.

Vid Linderödsåsen finns redan ett känt revir, nu har det sannolikt etablerats två vargpar, bland annat på Söderåsen. Vi har tidigare rapporterat om Maria som stötte på ett vargpar där – se videon nedan.

Enligt Nils Carlsson, chef på art- och naturenheten på länsstyrelsen Skåne, ska man ska ha respekt för alla vilda djur, men han ser inte vargen som ett människofarligt djur.

Vargen i Skåne

– Det finns många tusen vargar i hela Europa. Det sker aldrig angrepp mot människor, däremot är de farliga mot tamdjur som får och hund, säger han.

Om man är ute på en hundpromenad uppmanar han att man ska ha hunden kopplad och vifta med armar och höja rösten.

– De upplever hunden som en varg, de ser knappt människan, därför ska man dra till sig uppmärksamheten, då ger de sig av, säger han.

Därför har vargarna vandrat till Skåne

När vargar bli könsmogna vandrar de ut från sitt revir, man kan säga att föräldrarna puttar ut dem från reviret. Det är naturens sätt att undvika inavel.

– Vargar vandrar extremt långt och snabbt, de hittar en plats och en partner, säger han.

Länsstyrelsen fortsätter att följa paren för att få mer information. Man vet man att en av hanarna härstammar från Gåsmyren i Västmanland och att den andra hanen härstammar från Sjundareviret i Sörmland. De båda tikarnas härkomst är inte fastställd ännu.

Eterlyser filmer och tips från allmänheten

I dagsläget kommer länsstyrelsen inte agera på detta eftersom det finns ett riksdagsbeslut om att det ska finnas varg i Sverige och att den ska sprida sig. Om det blir angrepp på tamdjur kan det kanske bli aktuellt med skyddsjakt på den skadande individen.

De vill uppmana allmänheten att höra av sig med tips om vargspillning och foton/filmer av vargar som rör sig i länet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Som närmast stod en av vargarna en meter från Maria Dahlqvist och hennes hundar Nitro och Loke när de jagades på Söderåsen. Foto: Emilio Garro/SVT och Maria Dahlqvist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet