Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) besökte Helsingborg hamn som under det senaste året har varit hårt utsatt när det gäller narkotikasmuggling. Foto: Simon Melin/SVT

Så vill regeringen stoppa kokainet till Helsingborgs hamn

Uppdaterad
Publicerad

Mer resurser både till tull och polis. Skärpta straff och utökade befogenheter. Så vill regeringen stoppa inflödet av narkotika till Sverige. Men räcker det?

Under onsdagen besökte justitieminister Gunnar Strömmer (M) Helsingborgs hamn. En plats som den senaste tiden förknippats med narkotikasmuggling.

– Det har varit en exceptionell situation i år med de stora kvantiteterna som har kommit här på kort tid, vilket gjorde att vi kraftsamlade här, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

I april gjordes ett rekordstort beslag på 460 kilo kokain och i maj beslagtog tullen ytterligare 450 kilo. Och sedan september i fjol har över 1,3 ton kokain beslagtagits i just Helsingborg hamn.

Och att just beslagen har ökat är något som justitieministern ser tudelat på.

– Å ena sidan är det allvarligt att det sker ett sånt tryck med narkotikahandeln över en svensk hamn som Helsingborgs. Samtidigt är det uppmuntrande att se framgångarna med stora beslag, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Hårdare tag väntar

Den senaste tiden har en rad åtstramningsbeslut gjorts i syfte till att motverka narkotikasmugglingen.

– Det handlar om att resurssätta både ekonomiskt och genom befogenheter till de aktörer som kan påverka det här, säger Gunnar Strömmer.

Den första juli fick tull och polis utökade befogenheter i gränsnära områden såsom hamnar. Vid årsskiftet dubblas straffen för smuggling av vapen och sprängämnen.

Och förra veckan fick tullverket i uppdrag att titta på en eventuell beväpning med exempelvis skjutvapen.

– Vi har idag pratat om vad som behövs framåt och det är uppenbart att alla aktörer behöver kliva fram ytterligare några steg för att bryta den här utvecklingen, säger Gunnar Strömmer.

Tullen: ”Behövs mer”

Men enligt, Martin Petersson på Tullverket, behövs det en sak till:

Mer resurser.

Hör vilka resurser som behövs i klippet ovan – och justitieministerns svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.