SD-politikern Gunilla Schmidt vill möta flyktingar med kulspruta

Uppdaterad
Publicerad

Politikerns uttalande på sociala medier blir kraftigt ifrågasatt och hon riskerar nu uteslutning.

Den västskånska fullmäktigeledamoten Gunilla Schmidt sitter för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Åstorp. Hon är även som nämndeman i tingsrätten. I en diskussion på sociala medier gällande flyktingsituationen har politikern skrivit:

”Danmark OCH Tyskland drar ner på dagpengen som asylsölkande får men INTE Sverige INTE. Klart de vill vidare till Sverige. Kan ingen ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta!”

När övriga personer i forumet ifrågasatte politikern och frågar vad kulsprutan ska vara till för svarar denne:

”Du måste vara extremt dum i huvudet”.

Kan bli utesluten

Gunilla Schmidt riskerar nu att bli utesluten från partiet. Henrik Vinge, presschef för Sverigedemokraterna, utelämnar inte den utsikten. Han säger till Aftonbladet att de kommer att följa upp vad det här handlar om.

– Jag vill inte tolka hennes meddelande, men är det här vad det ger intryck av att vara så är det ingenting som vi kan acceptera. Spontant tycker jag det låter extremt olämpligt. Vi kommer att behöva ta kontakt med den här personen och fråga vad hon menar, säger Henrik Vinge.

Politikern var 2011 i blåsväder då hon anmäldes för olaga hot och förolämpning mot en kvinna i grannskapet.

SVT Nyheter Helsingborg söker politikern för en kommentar.

Partisekreteraren skojar

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof skojar först när han får frågan.

– Det är inte bra. Det ska man ju inte göra, att ställa sig på bron alltså.

Sedan blir han allvarlig och säger att Gunilla Schmidts uttalanden inte är okej.

– Det är klart att vi tycker det är fel. Vi kommer att agera naturligtvis, säger Jomshof.

Kan förlora uppdraget som nämndeman

Gunilla Schmidt (SD) sitter i Åstorps kommunfullmäktige och som nämndeman i Helsingborgs Tingsrätt. Där ser man allvarligt på hennes uttalande.

– Det är förstås ytterst olämpligt och oprofessionellt. Min farhåga är att att det kan göra att allmänheten får ett minskat förtroende för domstolen och att vi inte framstår som objektiva och opartiska, säger Ylva Norling Jönsson, chef för Helsingborgs Tingsrätt.

– Jag kommer att ta ett samtal med nämndemannen så fort som möjligt. Därefter tar jag ställning till om det är så att nämndemannen är olämplig för sitt uppdrag och därför ska entledigas, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet