Foto: SD Svalöv/TT

SD kritiserar Teddy Nilsson efter uttalande om Pride och Lööf – men agerar inte

Uppdaterad
Publicerad

SD-toppen Teddy Nilsson, nyutsedd ordförande för kommunstyrelsen i Svalöv, har sagt att han vill förbjuda prideflaggan och tycker att C-ledaren Annie Lööf är en folkförrädare. Nu kritiseras hans uttalanden av Sverigedemokraternas partiledning.

Det var den 4:e augusti 2017 som Teddy Nilsson tog till Facebook och skrev: ”Förbjud exkluderingsflaggan nu!!”.

Med exkluderingsflaggan syftar SD-toppen på Prideflaggan, som är en viktig symbol för HBTQ-rörelsen, som Teddy Nilsson anser ifrågasätter heteronormen.

I ett tidigare inlägg har Aftonbladet också delat ett Facebook-inlägg där Centerpartiets partiledare Annie Lööf kallas för folkförrädare. ”Väl valda ord”, kommenterade Teddy Nilsson.

”Klumpigt och onyanserat”

SVT Nyheter har ställt följande frågor till Sverigedemokraternas partiledning:

  • Teddy Nilsson vill förbjuda prideflaggan, är det här något som partiledningen står bakom?  
  • Teddy Nilsson har delat en text på Facebook där Annie Lööf kallades folkförrädare och skriver ”Väl valda ord” i en kommentar. Vad tycker partiledningen om det här?  
  • Hur ser ni på Teddy Nilssons uttalanden och språkbruk i sociala medier? Är det här något Sverigedemokraterna står bakom?

Partiledningen tar nu bladet från munnen via presschefen Henrik Gustafsson. Han riktar kritik mot Teddy Nilsson, men några åtgärder är inte att vänta.

– Ytterst är det klumpigt och onyanserat givet kontexten respektive fråga är kopplad till. Man måste kunna diskutera och debattera också känsliga frågor, samtidigt som man behöver vara tydlig och balanserad i sin kritik. I detta avseende finns det fog för kritik mot inläggen. Sett till hans egna förklaringar finns det dock ingen anledning att ifrågasätta hans bakomliggande mening. Vi ser därför händelsen som utagerad, skriver Henrik Gustafsson i ett mejl.

”Kommunen bör avstå från politiskt laddade symboler”

Även Teddy Nilsson kommenterar inläggen. Bland annat hävdar han att han inte vill förbjuda Prideflaggan.

– Inlägget är skrivet efter en debatt i kommunfullmäktige om att hissa Prideflaggan i kommunens egna flaggstång. Jag tycker inte att Prideflaggan ska förbjudas. Däremot bör kommunen avstå från att använda politiskt laddade symboler som riskerar att splittra snarare än att ena kommunens invånare, skriver han i ett mejl till SVT Nyheter.

Teddy Nilsson vill också utveckla vad han menar med att ”HBTQ-rörelsen ifrågasätter heteronormen”.

– Det är fritt för var och en att ifrågasätta det man vill. Det är en del av yttrandefriheten och något som är viktigt. Med det sagt tycker jag inte att det är kommunens uppgift att lägga fokus på just detta. Jag tror att det finns en mängd områden som medborgarna i Svalöv tycker är viktigare att vi lägger våra resurser på, som exempelvis skolan och äldrevården.

Sverigedemokraterna, med Teddy Nilsson i spetsen, tog nyligen över styret i Svalöv med stöd av Moderaterna och Kristdemokraterna samt passivt stöd av Liberalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.